Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі

484

Запитання

Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі на підставі рішення суду?

Відповідь

Детальний матеріал

ПСП-2023: кому і як надавати

Переглянути
Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі на підставі рішення суду, за час вимушеного прогулу

Калькулятор індексації зарплати

Стаття 235 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII визначає, що при поновленні на роботі суд одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за 1 рік. Якщо заява про поновлення розглядається більше року не з вини працівника,  середній заробіток виплачується за весь час вимушеного прогулу.

При цьому середній заробіток – це визначений нормами за встановленими правилами розмір заробітної плати працівника, обчислений за певний період часу. Також будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. ПСП застосовується до доходу, якщо його розмір не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. В 2023 році граничний розмір для надання пільги становить 3760 грн.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, то такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування. Тож після рішення суду про поновлення до зазначеного доходу може бути застосована податкова соціальна пільга. Податківці звертають увагу, що у кожному конкретному випадку застосування податкової соціальної пільги слід розглядати з урахуванням документів і матеріалів, що стосуються окремої справи.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153065

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205