Чи може роботодавець надати працівнику відпустку понад 24 календарних днів

885

Запитання

Чи порушить роботодавець вимоги Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у разі надання працівнику щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день?

Відповідь

Детальний матеріал

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Переглянути

Чи може роботодавець надати працівнику відпустку понад 24 календарних днів

Калькулятор днів щорічної відпустки

24 грудня 2023 року набрав чинності закон, яким внесено зміни та доповнення до ч. 1 ст. 12 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX.

Відтепер у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати. Таким чином, надання працівнику щорічної чергової відпустки понад 24 календарних днів є правом роботодавця, а не обов’язком.

За інформацією Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
100151

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85487