Чи підлягає оподаткуванню нецільова матеріальна допомога працівникам

Податківці назвали суми допомоги, яка не оподатковується в 2022 році

матеріальна допомога податки збір

Розрахунок зарплати, податків, лікарняних з 1 жовтня

Податкова служба України роз'яснила, чи потрібно сплачувати військовий збір під час виплати нецільової матеріальної допомоги працівникам.

Коментар ДПС стосується випадків, коли роботодавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення цих грошей. Така виплата має бути разовою, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб. За таких умов виплати вважаються нецільовою благодійною допомогою.

Щоправда, не підпадає під оподаткування, зокрема військовим збором, сума допомоги, яка сукупно за рік не перевищує суми граничного розміру доходу, встановленого на 1 січня. В 2022 році це 3470 гривень. Все, що вище цієї суми має оподатковується військовим збором на загальних засадах.

Нагадаємо, що до загального місячного або річного доходу, який підлягає оподаткуванню, в першу чергу включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані за умовами трудового договору чи контракту. Військовий збір разом з ПДФО відноситься до відрахувань з зарплати.

За матеріалами Державної податкової служби

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
146373

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16130

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
3129

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
10126

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
33549

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді