Нові бюджетні рахунки відкриють в грудні

Дата відкриття регулюється наказом Міністерства фінансів, яке в 2012 році затвердило «Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України».

нові бюджетні рахунки

Калькулятор індексації зарплати

Порядок встановлює строк відкриття рахунків за надходженнями до державного та місцевих бюджетів — 45 днів з дати прийняття Закону «Про державний бюджет України».

В цьому році Держбюджет-2023 було затверджено Верховною Радою 3 листопада.

Отже граничний термін відкриття бюджетних рахунків за надходженням (крім тих, на які зараховуються надходження бюджетних установ та організацій) — 17 грудня 2022 року.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» радить запровадити план рахунків бухобліку та ввести додаткову аналітику до субрахунку 6311 «Розрахунки з бюджетом за податками і зборами», щоб створити аналітичні рахунки в розрізі кожного податку, який сплачує бюджетна установа:

  • 6311.1 «Податкове зобов’язання з ПДВ підтверджене» – для обліку нарахування податкових зобов’язань з ПДВ по зареєстрованим податковим накладним та сплати ПДВ до бюджету;
  • 6311.2 «Податковий кредит з ПДВ підтверджений» – для обліку податкового кредиту з ПДВ по зареєстрованим податковим накладним;
  • 6311.3 «Податкове зобов’язання з ПДВ не підтверджене» – для обліку ПДВ, який був включений до доходу, але податкова накладна ще була зареєстрована. Також як допоміжний рахунок при обліку податкового зобов’язання з ПДВ при отриманні попередньої оплати (авансу) від покупця;
  • 6311.4 «Податковий кредит з ПДВ не підтверджений» – для обліку ПДВ, який був включений до складу придбаних товарів, робіт, послуг, але податкова накладна ще не була продавцем зареєстрована. Також як допоміжний рахунок для обліку суми податкового кредиту з ПДВ при здійсненні попередньо оплати (авансу) продавцю;
  • 6311.5 «ПДФО»;
  • 6311.6 «Військовий збір» тощо.

За матеріалами Мінфіну

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24267

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29586

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54897

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді