Розширено перелік осіб, які підпадають під мобілізацію

Теми:
Разом зі змінами до доплат військовослужбовцям Верховна Рада прибрала одну з можливостей уникнути мобілізації та призову до ВСУ.
перелік осіб, які підпадають під мобілізацію

Норми тривалості робочого часу 2023

28 червня разом з іншими правками про доплати військовослужбовцям було змінено абзац одинадцятий частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., №16, ст. 255 зі наступними змінами).

Положення закону доповнили словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобовязаних відповідно до закону їх утримувати».

Мова йде про звільнення від призову осіб, які мають родичів з інвалідністю групи I чи II – дружину, чоловіка, батьків або батьків дружини. Відтепер це не є підставою для звільнення від мобілізації, якщо інвалід має інших родичів, які можуть та зобо'вязані за законом доглядати його.

Нагадаємо, раніше було опубліковано пояснення, як звільнити мобілізованого працівника у випадку ліквідації установи. Для оформлення такого звільнення роботодавець зобов’язаний:

  • персонально попередити працівника про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці (ст. 49-2 КЗпП);
  • повідомити державну службу зайнятості про заплановане вивільнення не пізніше ніж за два місяці — форма №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці».

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
5389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді