Одноразова грошова допомога: що змінилося з Постановою Кабміну №1090

Автор
адвокат, Crowe Mikhailenko, Київ
Автор
Помічник адвоката Crowe Mikhailenko, Київ
Кабінет Міністрів України «спростив» порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності військовослужбовців.

«Цифровізація» процедур звернення за отримання одноразової грошової допомоги (ОГД)

Мінцифри розширює сфери свого впливу, і наприкінці вересня уряд вчергове додав шматок повноважень цьому міністерству, виклавши Постановою №1090 від 24.09.2024 (надалі – Постанова №1090) Кабінет Міністрів України у новій редакції Порядок призначення та виплати одноразової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб.

Як і раніше, цей порядок не поширюється на одноразову грошову допомогу, що виплачується відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 р. № 168 (надалі – Постанова №168) в цілому та Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану, затверджених Наказом Міністерства оборони України від 25 січня 2023 року № 45, зокрема.

Відповідно до передбачених змін, заявники більше не адресуватимуть заяви Міжвідомчій комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб при Міністерстві у справах ветеранів (надалі – Комісії) і не обмежуватимуться поданням такої заяви безпосередньо до Комісії або через ЦНАП.

Натомість, з моменту набрання чинності Постановою №1090, заяви про призначення та виплату одноразової грошової допомоги подаються вже не до Комісії, а до Міністерства у справах ветеранів, і за своїм вибором заявник самостійно обирає спосіб її подання:

  • в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг («Дія»);
  • в електронній формі засобами засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни;
  • на папері до Міністерства у справах ветеранів безпосередньо або поштою;
  • на папері через Центр надання адміністративних послуг.

Особливості такої подачі та перелік обов’язкових додатків до заяв, в тому числі що подаються в електронній формі, передбачені Постановою №1090.

Після отримання документів Мінветеранів розглядає подані документи, запитує інформацію в органах, уповноважених виплачувати одноразову грошову допомогу відповідно до чинного законодавства, стосовно виплати або невиплати такої допомоги одержувачам, щодо яких здійснено запит, а також у разі потреби уточнює інформацію про одержувачів, стосовно яких подані документи, заслуховує пояснення одержувачів, свідків, представників державних органів і в місячний строк із дня надходження документів (уточненої інформації) приймає рішення про призначення одноразової грошової допомоги або про відмову в її призначенні з обґрунтуванням причини.

Для визначення частки одноразової грошової допомоги, яка належить до виплати одержувачам, Мінветеранів уточнює в органах, уповноважених виплачувати одноразову грошову допомогу в розмірі, визначеному Постановою № 168, інформацію про всіх членів сім’ї загиблої (померлої) особи, які зверталися за її призначенням, та про виплату або відмову у її виплаті з обґрунтуванням причини.

Мінветеранів протягом десяти робочих днів після прийняття рішення про призначення одноразової грошової допомоги інформує органи, уповноважені виплачувати одноразову грошову допомогу відповідно до чинного законодавства, про осіб, щодо яких прийнято таке рішення.

Заявника про результат розгляду його заяви Мінветеранів інформує не пізніше ніж через три робочих дні після прийняття рішення. У разі подання заяви в електронній формі повідомлення про результати її розгляду заявник отримує засобами Порталу Дія або засобами Реєстру.

До адміністратора центру надання адміністративних послуг інформація про результати розгляду заяв передається у паперовій формі не пізніше ніж через три робочих дні після прийняття рішення.

Як оскаржувати бездіяльність ЦНАП щодо невиконання покладених на них обов’язків з передання заяви з додатками до Мінветеранів, а також бездіяльність Мінветеранів з їх розгляду – зрозуміло, відповідна практика захисту від такої бездіяльності вже напрацьована. «Цифрові» способи передання заяв через Єдиний державний вебпортал електронних послуг («Дія») та засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни і надалі залишають вразливості у процедурі захисту від негативних наслідків неналежного виконання ними функцій доставки заяв до Мінветеранів чи доведення неналежної реєстрації у Мінветеранів доставлених такими способами заяв.

Оновлений порядок виплат ОГД

Постанова № 1090 спростила і порядок виплати одноразової грошової допомоги. Відтепер одноразова грошова допомога виплачується Мінветеранів шляхом перерахування коштів на зазначений у заяві рахунок, відкритий в банку на ім’я одержувача одноразової грошової допомоги.

Раніше ж виплата ОГД належала до компетенції органів соціального захисту населення.

Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється в порядку черговості відповідно до дати надходження документів до Мінветеранів.

Розміри ОГД

Суму виплат Постанова №1090 не змінює, вони залишаються чинними. Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) військовослужбовців, призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, у розмірі 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) вказані особи.

Одноразова грошова допомога в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначається та виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності в таких розмірах:

  • 400 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності I групи;
  • 300 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності II групи;
  • 250 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності III групи.

Варто ще раз наголосити, що це не поширюється на одноразову грошову допомогу, що виплачується відповідно до Постанови № 168 в цілому та Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану, затверджених Наказом Міністерства оборони України від 25 січня 2023 року № 45, зокрема – порядок і розміри виплати якої залишається незмінним. Для родин всіх військовослужбовців ЗСУ, які загинули на війні під час захисту України, визначена виплата 15 мільйонів гривень і багатокроковий порядок її призначення і виплати залишаються без змін.



зміст

безплатний вебінар помилки при інвентаризації

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді