Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових – зміни 2024 року

Автор
адвокат, Crowe Mikhailenko, Київ
Автор
Помічник адвоката Crowe Mikhailenko, Київ
Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового в п. 2 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168.

Які зміни набудуть чинності у квітні 2024 року

Відтепер відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги» від 9 грудня 2023 року № 3515-IX, законодавчо визначена категорія осіб, зокрема військовослужбовець має право скласти в письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату ОГД особі (особам) за її вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках.

Давайте розбиратися в деталях.

ВСЕ ПРО ОДНОРАЗОВУ ГРОШОВУ ДОПОМОГУ РОДИНАМ ЗАГИБЛИХ ВІЙСЬКОВИХ

Хто має право скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату ОГД

Мають право скласти в письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату ОГД:

  • особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту;
  • військовослужбовці, військовозобов’язані або резервісти (призваним на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві);
  • працівники об’єктів критичної інфраструктури;
  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • поліцейські.

Особливості складання розпорядження

Особисте розпорядження на випадок загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги складається у письмовій довільній формі та має містити чіткий розмір часток у відсотках.

Справжність підпису на особистому розпорядженні засвідчує командир/керівник підрозділу/керівник органу, в якому така особа служить/працює, або нотаріус.

Оригінал особистого розпорядження зберігається:

  • в особовій справі осіб, які мають право на складання такого розпорядження;
  • у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання або за місцем призову (прийняття) на військову службу особи, якщо такий призов (прийняття) на військову службу здійснювався (здійснювалося) не за місцем реєстрації місця проживання військовозобов’язаного або резервіста.

Порядок та строки передачі оригіналу особистого розпорядження керівнику органу чи підрозділу цивільного захисту, або командиру військової частини, командиру/керівнику підрозділу органу (служби, військового формування), керівнику органу (закладу, установи) поліції для зберігання в особовій справі визначаються Кабінетом Міністрів України.

Слід відмітити, що вказані особи мають право у будь-який час скасувати особисте розпорядження або скласти нове. Кожне нове особисте розпорядження скасовує дійсність попереднього особистого розпорядження.

А розголошувати зміст особистого розпорядження до встановлення факту загибелі (смерті) особи, яка його склала – заборонено.

Пріоритетне право на ОГД

Незалежно від змісту особистого розпорядження право на одноразову грошову допомогу мають:

  • малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти;
  • непрацездатна вдова (вдівець);
  • непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи

у розмірі 50 відсотків частки, яка належала б кожному з них у разі призначення і виплати одноразової грошової допомоги за відсутності особистого розпорядження.

Важливо: у разі відсутності особистого розпорядження або за наявності неохопленої особистим розпорядженням частки розміру одноразової грошової допомоги право на призначення та отримання ОГД або її частки мають члени сім’ї загиблого, у рівних частках.

Процедура виплати одноразової грошової допомоги або відмови від такої

Одноразова грошова допомога за наявності особистого розпорядження призначається і виплачується особі (особам), на користь якої (яких) складено особисте розпорядження, у розмірі частки, визначеної в такому розпорядженні у відсотках.

У разі відмови однієї з осіб, зазначених в особистому розпорядженні, від призначення та отримання одноразової грошової допомоги, а також якщо одна з таких осіб у строк, встановлений законодавством, не реалізувала своє право на призначення та отримання такої допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги, у рівних частках.

Відмова від призначення та отримання одноразової грошової допомоги від імені малолітніх, неповнолітніх дітей загиблої (померлої) особи, а також недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, які мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги, не допускається.

Особи, які мають право на одноразову грошову допомогу, можуть відмовитися від її призначення та отримання шляхом подання заяви, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально.

ОГД не призначається особі, яка умисно позбавила життя чи вчинила замах на особу (осіб), яка (які) має (мають) відповідно до Закону право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги, або притягалася до адміністративної чи кримінальної відповідальності за вчинення правопорушення щодо загиблої (померлої) особи, за рішенням суду, яке набрало законної сили.

У призначенні та виплаті одноразової грошової допомоги може бути відмовлено або її виплата припинена чи призупинена особі, щодо якої рішенням суду, яке набрало законної сили, встановлено факт ухиляння від виконання обов’язку щодо утримання загиблої (померлої) особи за її життя.

За наявності спору між особами, які мають право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги, виплата ОГД призупиняється до вирішення спору у судовому порядку та набрання судовим рішенням законної сили. Така ж норма діє й за наявності спору між особами і органами, уповноваженими призначати та здійснювати виплату одноразової грошової допомоги.

Зміни в Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги» від 9 грудня 2023 року № 3515-IX набирають чинності через три місяці з дня його опублікування – в квітні 2024 року.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді