Звіт з ЄСВ за старою формою - Мінфін дозволив!

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
✔️Для окремих страхувальників чиновники продовжили дію старої форми Звіту з ЄСВ. Про це Мінфін наприкінці 2020 року видав наказ. ⚡️На кого спрямований цей наказ і чи вирішить він проблему роботодавців із виправленням помилок у Звіті з ЄСВ? Нумо розбиратися!

Об'єднана звітність: коли і як подавати податковий розрахунок «Довідковий»

Із початку поточного року роботодавці мають звітувати з ЄСВ у новій формі — Розрахунок з ПДФО та ЄСВ. Проте Мінфін Наказом № 814 визначив особливі випадки, коли роботодавці тимчасово зможуть звітувати з ЄСВ за старою формою № Д4 (додаток 4 до Порядку № 435). Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування — 26.02.2021.

Розглянемо, які акценти розставив Мінфін у Наказі № 814, та з’ясуємо, чи справді він розв’язує проблеми роботодавців щодо звітування з ЄСВ та виправлення помилок минулих періодів.

Що встановив Мінфін

Мінфін дозволив до 01.04.2021 звітувати з ЄСВ за старою формою № Д4:

  • усім роботодавцям;
  • роботодавцям, щодо яких відбувається державна реєстрація припинення до 28.02.2021;
  • МЗС та уповноваженим органам Міноборони — за непрацюючого другого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном у довгостроковому відрядженні.

Закцентуємо увагу на двох суттєвих особливостях Наказу № 814.

Акцент 1. Для усіх роботодавців

Акцент 2. Для роботодавців, які припиняють діяльність

Мінфін дозволив звітувати з ЄСВ за старою формоюЯкщо держреєстрацію припинення страхувальника провели у березні 2021 року, такий страхувальник або його правонаступник подає звітність з ЄСВ за новою формою, тобто у складі форми Розрахунку з ПДФО та ЄСВ за І квартал 2021 року.

Нагадаємо, за частиною першою статті 104 ЦК держорган, ОМС чи створені ними юридичні особи припиняються в результаті:

  • реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) — з наявністю правонаступника;
  • ліквідації — з відсутністю правонаступника.

Звіт з ЄСВ за типом форми «початкова» за січень, лютий 2021 року згідно з пунктом 9, 10 розділу ІІ Порядку № 435 має подати:

  • безпосередньо страхувальник, який ліквідується;
  • правонаступник страхувальників, яких було реорганізовано, — за кожного страхувальника окремо з обов’язковим зазначенням на титульному аркуші форми № Д4 реєстраційного номеру облікової картки платника податків припиненого шляхом реорганізації страхувальника.

Мінфін дозволив звітувати з ЄСВ за старою формою
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
У 2021 році інформацію про ПДФО, військовий збір та ЄСВ показуйте в одному звіті. Пояснимо, як правильно її заповнити, коли вперше подавати та що змінити в своїй роботі.

Отже, якщо державну реєстрацію припинення страхувальника провели у лютому 2021 року, він має подати форму № Д4 за останній звітний період (лютий) — із 01.02.2021 до дня державної реєстрації. Оскільки Звіту з ЄСВ за січень 2021 року такий страхувальник не подавав, він обов’язково має його подати (абз. 6 п. 9 розд. ІІ Порядку № 435). За це не штрафуватимуть, адже страхувальники, яких ліквідують до кінця лютого, зобов’язані будуть подати форму № Д4 за січень і лютий поточного року лише після того, як набере чинності Наказ № 814 — з 26.02.2021.

Як виправити помилки за минулі звітні періоди

Оскільки Мінфін дозволив звітувати за старою формою № Д4 за минулі звітні періоди, помилки в ній також виправляйте за правилами, що визначає Порядок № 435. Але не варто завчасно радіти, адже не всі помилки вдасться виправити.

Несумові

Сумові



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді