Звіт з ЄСВ за старою формою - Мінфін дозволив!

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
✔️Для окремих страхувальників чиновники продовжили дію старої форми Звіту з ЄСВ. Про це Мінфін наприкінці 2020 року видав наказ. ⚡️На кого спрямований цей наказ і чи вирішить він проблему роботодавців із виправленням помилок у Звіті з ЄСВ? Нумо розбиратися!

Об'єднана звітність: коли і як подавати податковий розрахунок «Довідковий»

Із початку поточного року роботодавці мають звітувати з ЄСВ у новій формі — Розрахунок з ПДФО та ЄСВ. Проте Мінфін Наказом № 814 визначив особливі випадки, коли роботодавці тимчасово зможуть звітувати з ЄСВ за старою формою № Д4 (додаток 4 до Порядку № 435). Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування — 26.02.2021.

Розглянемо, які акценти розставив Мінфін у Наказі № 814, та з’ясуємо, чи справді він розв’язує проблеми роботодавців щодо звітування з ЄСВ та виправлення помилок минулих періодів.

Що встановив Мінфін

Мінфін дозволив до 01.04.2021 звітувати з ЄСВ за старою формою № Д4:

  • усім роботодавцям;
  • роботодавцям, щодо яких відбувається державна реєстрація припинення до 28.02.2021;
  • МЗС та уповноваженим органам Міноборони — за непрацюючого другого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном у довгостроковому відрядженні.

Закцентуємо увагу на двох суттєвих особливостях Наказу № 814.

Акцент 1. Для усіх роботодавців

Акцент 2. Для роботодавців, які припиняють діяльність

Мінфін дозволив звітувати з ЄСВ за старою формоюЯкщо держреєстрацію припинення страхувальника провели у березні 2021 року, такий страхувальник або його правонаступник подає звітність з ЄСВ за новою формою, тобто у складі форми Розрахунку з ПДФО та ЄСВ за І квартал 2021 року.

Нагадаємо, за частиною першою статті 104 ЦК держорган, ОМС чи створені ними юридичні особи припиняються в результаті:

  • реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) — з наявністю правонаступника;
  • ліквідації — з відсутністю правонаступника.

Звіт з ЄСВ за типом форми «початкова» за січень, лютий 2021 року згідно з пунктом 9, 10 розділу ІІ Порядку № 435 має подати:

  • безпосередньо страхувальник, який ліквідується;
  • правонаступник страхувальників, яких було реорганізовано, — за кожного страхувальника окремо з обов’язковим зазначенням на титульному аркуші форми № Д4 реєстраційного номеру облікової картки платника податків припиненого шляхом реорганізації страхувальника.

Мінфін дозволив звітувати з ЄСВ за старою формою
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
У 2021 році інформацію про ПДФО, військовий збір та ЄСВ показуйте в одному звіті. Пояснимо, як правильно її заповнити, коли вперше подавати та що змінити в своїй роботі.

Отже, якщо державну реєстрацію припинення страхувальника провели у лютому 2021 року, він має подати форму № Д4 за останній звітний період (лютий) — із 01.02.2021 до дня державної реєстрації. Оскільки Звіту з ЄСВ за січень 2021 року такий страхувальник не подавав, він обов’язково має його подати (абз. 6 п. 9 розд. ІІ Порядку № 435). За це не штрафуватимуть, адже страхувальники, яких ліквідують до кінця лютого, зобов’язані будуть подати форму № Д4 за січень і лютий поточного року лише після того, як набере чинності Наказ № 814 — з 26.02.2021.

Як виправити помилки за минулі звітні періоди

Оскільки Мінфін дозволив звітувати за старою формою № Д4 за минулі звітні періоди, помилки в ній також виправляйте за правилами, що визначає Порядок № 435. Але не варто завчасно радіти, адже не всі помилки вдасться виправити.

Несумові

Сумові



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді