Договір закупівлі за державні кошти: як правильно продовжити дію на наступний рік

Замовники справді можуть продовжити договір закупівлі за державні кошти на наступний рік. Для цього у закупівельному законодавстві є спеціальна норма — частина 5 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Скориставшись цією нормою, замовники можуть продовжити договір закупівлі за державні кошти:

  • на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року;
  • в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році;
  • якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Тендерна документація: хай усе буде правильно

Таким чином замовникам вдається задовольнити потребу в тих чи тих товарах чи послуг, не припиняти оперативну діяльність на початку року, забезпечити постачання таких товарів чи послуг вже з перших днів січня місяця наступного року.

Однак замовник, який продовжив договір закупівлі за державні кошти за такими умовами, може наразитися на небезпеку, якщо не дотримає усіх вимог закупівельного законодавства.

Замовники під пильним оком, або Що таке DoZorro

Докладно про те, які вимоги закупівельного законодавства має врахувати замовник, коли продовжує договір закупівлі за державні кошти на початку наступного року на підставі частини 5 статті 36 Закону № 922, ми розповіли тут ►: Продовжили строк дії договору про закупівлю. А чи все врахували?

Наразі ж давайте спробуємо на двох прикладах розібратися в тих підводних каменях, які супроводжують практичне застосування згаданої норми. І, повірте, вони дійсно є.

Договір закупівлі за державні кошти продовжено правильно

Прикладом юридично правильного оформлення реалізації частини 5 статті 36 Закону № 922-VIII є закупівля вугілля кам'яного марки АС 6-13 (номер закупівлі — UA-2016-09-05-000153-b), яку провів квартирно-експлуатаційний відділ м. Запоріжжя.

публікація змін до договору

Оприлюднення інформації на E-DATA та DATA: від реєстрації до відповідальності

Як годиться, замовник опублікував 30 грудня 2016 року зміни до договору.

додаток до договору

Оприлюднення річного плану закупівель в ProZorro

Знаючи загальну суму договору на 2016 рік та усвідомлюючи факт того, що ціна договору вже не зміниться, замовник вирахував необхідну суму для закупівлі товару на січень — лютий 2017 року, яка не є вищою за 20% діючого договору.

додаток до договору

І нарешті замовник правильно заповнив пункт стосовно строку дії договору.

Тож отримано хороший результат: договір виконано, а звіт про його виконання розміщено в електронній системі закупівель Prozorro.

Договір закупівлі за державні кошти продовжено не правильно

Наведемо інший приклад закупівлі (номер закупівлі — UA-2016-07-28-000292-b), де замовник не дотримав усіх законодавчо визначених процедур для застосування частини 5 статті 36 Закону № 922.

Зафіксували перший мільйон закупівель у ProZorro

Замовник (Державне підприємство «Смоли») провів закупівлю натру їдкого (код ЄЗС 24311000-7 «Хімічні елементи, неорганічні кислоти та сполуки»).

публікація повідомлення

Заповнюємо форму річного плану закупівель

27 грудня замовник оприлюднив повідомлення про внесення змін до договору та Додаткову угоду. Однак в тексті додаткової угоди (див. рис.) навів лише обсяг фінансових зобов’язань та не навів кінцевий строк дії договору.

додаткова угода

Як наслідок, на кінець вже 2017 року (тобто, через рік після проведення процедури закупівлі) звіт про виконання договору в електронній системі закупівель Prozorro не розміщений.

Що зміниться у закупівлях електроенергії 2018 року

У цьому випадку замовник, найвірогідніше, прагнув скористатися правовою прогалиною в частині відсутності у чинному законодавстві визначення терміну «початок року». Мусимо зазначити, що з практики проведення перевірок контролюючими органами, словосполучення «початок року» умовно покриває лише перший квартал року. Тому замовникам не слід припускатися помилок не зазначаючи в додатковій угоді новий строк дії договору, або охоплювати нею час, більший ніж зазначено вище.

УВАГА!!! -40% на Експрес-курс для фахівців з публічних закупівель


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді