Як внести зміни до тендерної документації

Замовники часто кажуть, що тендерна документація є паспортом закупівлі. Якщо її правильно скласти, передбачити в ній всі вимоги до учасника відповідно до законодавства, то й закупівля буде вдалою. А товар, роботи чи послуги замовник отримає потрібної якості і за найвигіднішою ціною

Проте іноді замовник може і припуститися помилки, коли визначатиме в ній всі вимоги. Як внести зміни до тендерної документації у такому разі? Зараз розповімо.

Загальні вимоги

Як відомо, тендерна документація містить всі умови, за якими проводитять публічну закупівлю.

Розробляє її та затверджує безпосередньо замовник (п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). А після цього — ще й оприлюднює для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу ProZorro та авторизованих електронних майданчиках.

Чи пов’язувати планування закупівель та затвердження кошторису

У тендерній документації має обов’язково бути вся інформація, перелічена в частині другій статті 22 Закону № 922. Однак, крім обов’язкових вимог, замовник може вписати до цього документа й ті вимоги, які сам вважає за потрібне.

За бажання він може навести опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок. Якщо учасник припуститься таких помилок, це не стане підставою для того, аби його пропозиція була відхилена.

Зауважимо: коли прописуватимете вимоги у тендерній документації, не забувайте про принцип недискримінації учасників. Такі вимоги у жодному разі не повинні обмежувати конкуренцію серед учасників.

Зміни до тендерної документації

Звичайно, іноді може виникнути потреба у змінах до тендерної документації. Замовник може сам побачити, що якусь вимогу він забув вписати. Або ж, навпаки. На те, що у тендерній документації окремі вимоги прописані не дуже чітко, йому можуть вказати учасники. А буває й так, що він змушений врахувати думку органу оскарження.

Чи складати паперовий додаток до річного плану закупівель

Тобто у кожному з цих випадків замовник муситиме внести зміни до тендерної документації, вже оприлюдненої на ProZorro.

І дії його у такому разі законодавці чітко обумовили — статтею 23 Закону № 922.

Саме вона надає право замовнику внести зміни до тендерної документації:

  • з власної ініціативи;
  • за результатами звернень;
  • на підставі рішення органу оскарження.

Зміни до тендерної документації, що їх вносить замовник, в електронній системі закупівель розміщуються та відображаються у вигляді нової редакції тендерної документації. Тобто вони розміщуються додатково до вже оприлюдненої початкової редакції.

Інформація про учасника: не довіряй, а перевіряй

І це ще не все. Замовник має створити окремий документ, у якому слід перелічити всі внесені зміни. Цей перелік змін замовник також оприлюднює в електронній системі закупівель.

Положення тендерної документації, до яких замовник уніс зміни, він відображає у вигляді закреслених даних. І що важливо — після внесення змін до тендерної документації вони повинні бути доступними для перегляду.

Усі зміни замовник зобов’язаний оприлюднити протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення. Таку вимогу висуває стаття 10 Закону № 922.

Як закупити періодичні видання

При цьому слід зважати на те, що у разі внесення змін до тендерної документації в електронній системі закупівель строк для подання тендерних пропозицій продовжується так, щоб з моменту внесення змін до закінчення цього строку залишалося не менше ніж сім днів.

Внесення змін до тендерної документації і подання тендерних пропозицій

Так, законотворці передбачили залежність строку для подання тендерних пропозицій від факту внесення змін до тендерної документації.

У такому разі строк для подання тендерних пропозицій продовжується на такий термін, аби з моменту, коли зміни внесені, до закінчення такого строку залишалося не менше семи днів.

Виросли тарифи після укладення договору: що робити

Тобто продовження строку для подання тендерних пропозицій необхідне, коли замовник вносить зміни до ТД.

Скажімо, якщо до розкриття тендерних пропозицій лишилось менше 7 днів, строк для подання тендерних пропозицій продовжується. Адже учасники мають встигнути підготувати свої пропозиції з огляду на внесені замовником зміни до ТД. Або ж — скористатися правом на оскарження змінених положень.

З цього випливає важливе зауваження для замовників, озвучене в Узагальнених рекомендаціях для замовників щодо заповнення тендерної документації для процедури закупівлі — відкриті торги, оприлюднених на ProZorro.

Оприлюднюємо інформацію на веб-порталі Є-data правильно та вчасно

Якщо замовник встановив у тендерній документації вимоги щодо строку дії будь-яких довідок, він повинен відкоригувати такі строки у разі внесення змін до неї та продовження строку подання пропозицій.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді