Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку

Як у Податковому розрахунку (Єдиній звітності) з ЄСВ та ПДФО показати донарахування та сторно зарплати за минулі періоди.
Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Іноді бухгалтерам доводиться донараховувати чи сторнувати виплачені працівникам зарплату, надбавки, доплати, премії, відпускні, лікарняні чи декретні. Таке трапляється, коли виявили помилку чи заднім числом уточнюєте відпрацьований час.

⚡️ За яким алгоритмом заповнювати Податковий розрахунок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?⚡️

Відкориговані зарплатні виплати за минулий період відображають:

Як правильно в таких випадках заповнити податкову звітність з огляду на види виплат і причини коригувань — читайте далі.

Д1 до Розрахунку

Коли відображаєте в Д1 суми, які донарахували чи сторнували в поточному періоді за минулі, керуйтеся пунктом 1 розділу IV Порядку № 4..

Правила відображення сторнованих/донарахованих зарплатних виплат залежать від їх виду та причини коригування. Розглянемо їх детально за видами виплат.

ЗАРПЛАТА

Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку Приклад 1. Сторно зарплати у зв’язку з лікарняним та сторно премії, яку зайво нарахували через помилку

У Д1 за серпень 2021-го покажемо нарахування та сторно трьома рядками:

у першомунараховану зарплату за серпень 2021-го разом із премією за липень 2021-го, яку сторнували в серпні, загальною сумою — 7100 грн (10 100 грн – 3000 грн) і нарахований на них ЄСВ — 1562 грн (7100 грн × 22%)
другомунараховані в серпні 2021-го лікарняні за 11 к. дн. липня 2021-го — 3200 грн та нарахований на них ЄСВ — 704 грн (3200 грн × 22%)
третьомусторно зі знаком «–» нарахованої зарплати за 8 р. дн. липня через уточнення кількості відпрацьованого часу у зв’язку з лікарняним у розмірі 3640 грн та нарахований на неї ЄСВ — 800,80 грн (3640 грн × 22%)

Як заповнити серпневий Д1 до Розрахунку типу «Звітний» за ІІІ квартал 2021 року, дивіться у Додатку.

Зразок заповнення Д1 за серпень до Розрахунку типу «Звітний» за ІІІ квартал 2021 року
Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку

СКАЧАТИ

ВІДПУСКНІ

Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахункуПриклад 2. Сторно зайво нарахованих відпускних через збій у зарплатній програмі

НАТИСНІТЬ, щоб прочитати ↓

У Д1 за серпень 2021-го покажемо нарахування та коригування трьома рядками:

у першомунараховану за серпень 2021-го зарплату — 6000 грн і нарахований на неї ЄСВ — 1320 грн (6000 грн × 22%)
другомусторно зі знаком «–» нарахованих відпускних за 14 к. дн. липня внаслідок виправлення помилки у розмірі 3000 грн та нарахований на неї ЄСВ — 660 грн (3000 грн × 22%)
третьомудонарахований ЄСВ до мінімального страхового внеску за липень 2021-го в розмірі 88 грн з кодом типу нарахувань «13», оскільки липень — місяць того самого звітного (податкового) періоду — ІІІ кварталу 2021-го

Як заповнити серпневий Д1 до Розрахунку типу «Звітний» за ІІІ квартал 2021 року, дивіться у Додатку.

ЛІКАРНЯНІ Й ДЕКРЕТНІ

4ДФ до Розрахунку

У 4ДФ суми зарплати, відпускних, лікарняних і декретних, які донарахували чи сторнували, відображайте за фактом проведення операцій. Щодо кожної фізособи заповнюйте стільки рядків, скільки ознак доходів вона має (п. 4 розд. ІV Порядку № 4).

Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку Відпускні та лікарняні з метою оподаткування і застосування податкової соціальної пільги (ПСП) відносять до зарплати. У 4ДФ показуйте їх з ознакою доходу «101» (

пп. 169.4.1 ПК

; Порядок № 4

).

Донараховані чи сторновані зарплату, відпускні та лікарняні відображайте у 4ДФ:

  • за той місяць звітного кварталу, в якому фактично провели коригування в бухобліку;
  • загальною сумою в одному рядку з ознакою доходу «101»;
  • у складі загальної суми зарплати за поточний місяць.
Донарахування та сторно зарплати у Податковому розрахунку Декретні не відносять до зарплати, із них не утримують ПДФО та військовий збір, а в 4ДФ відображають із ознакою доходу «128» одним рядком загальною сумою в місяці, коли їх донарахували/сторнували в бухобліку.

Донараховані чи сторновані в поточному місяці суми відображайте в поточному 4ДФ. Не подавайте Розрахунок типу «Уточнюючий» за періоди, за які донарахували чи сторнували доходи. За місяцями розподіляйте ці доходи лише для того, щоб:

  • застосувати до доходів фізособи ПСП, якщо вона має на неї право;
  • не перевищити в поточному місяці встановлений граничний ліміт щомісячного доходу фізособи, який дає право на ПСП.

Однак нарахування, донарахування, сторно і виплату доходів все одно відображайте в 4ДФ за фактом.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді