Служба в армії для надання додаткової відпустки у держорганах та ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи включається військова служба до стажу державної служби та служби в органах місцевого самоврядування (ОМС), як це впливає на додаткову відпустку, чи однакові правила для “строковиків” і “контрактників” – відповідні на ці питання у консультації.

Коротка відповідь

Служба в армії включається до стажу державної служби та стажу в ОМС. Як наслідок, держслужбовець або службовець ОМС може раніше “заробити” собі збільшення днів додаткової відпустки. При чому це стосується всіх видів військової служби – як строкової, так і за контрактом, як у звичайний період, так і у мобілізаційний.

Розглянемо тепер детально причини та підстави, чому так можна.

Калькулятор стажу

Додаткова відпустка і стаж держслужби

Стаж державної служби і служби в ОМС прямо впливає на збільшення тривалості щорічної додаткової відпустки:

Стаж державної служби/служби в ОМС безпосередньо впливає на право службовця на щорічну додаткову відпустку та її тривалість.

Військова служба і стаж держслужби

Період військової служби зараховується у стаж держслужби. Про це прямо говорить ч. 1 ст. 2 Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 р. № 2232 (далі – Закон № 2232) Так, “військова служба є державною службою особливого характеру… Час проходження військової служби зараховується … до стажу державної служби.

При цьому немає значення, коли така військова служба відбувалася – до набуття чинності Закону про держслужбу чи після неї (це 01.05.2016 р.). Так, стаж держслужбовця за період після 01.05.2016 р. за правилами п. 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабміну від 25.03.2016 р. № 229 (далі Порядок № 229), включає:

  • час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;
  • період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом. Це підходить зокрема для ситуації мобілізації.

Участь в АТО в особливий період зараховується у стаж 1 місяць як 3 місяці

Стаж держслужбовця за період до 01.05.2016 р. обчислюється в порядку та на умовах діючого на той час законодавства (п. 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону про держслужбу). За п. 3 тодішнього Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабміну від 03.05.1994 р. № 283 (даліПорядок № 283), до стажу держслужби включають:

  • період військової служби в ЗСУ та інших військових формуваннях;
  • час проходження військової служби, впродовж якого особа брала участь в АТО в особливий період Зверніть увагу: зараховується у 3-кратному розмірі (!);
  • період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом.

Щодо службовців ОМС, то до стажу роботи в ОМС зараховують період роботи на посадах, на які поширюється дія як Закону про службу в ОМС, так і на посадах і органах, час роботи в яких зараховується до стажу держслужби (ст. 22 Закону про службу в ОМС). Виходить, що до службовців ОМС можна застосувати у даному питанні як норму ч. 1 ст. 2 Закону № 2232, так і правила визначення стажу держслужбовців, тобто Порядок № 283 і Порядок № 229. На підставі їх висновки аналогічні.

Військова служба зараховується у вислугу років (стаж) держслужбовця та службовця ОМС. Правила для них однакові

Зверніть увагу, що ніяких винятків для строковиків по врахуванню їх служби у їхню років немає. Як для “строковиків”, так і для “контрактників” діють однакові правила. Це випливає з прочитання норми ч. 1 ст. 2 Закону № 2232 – там немає ніяких винятків і мова йде про військову службу в цілому.

“Строковики” і “контрактники” мають однакові правила щодо зарахування їхньої військової служби у вислугу років держслужбовця / службовця ОМС

Також немає ніяких винятків щодо того, чи особа потрапила на військову службу вже після держслужби чи до неї. Так, якщо особа спочатку відбула військову службу як “строковик”, а потім років через 2 влаштувалася на держслужбу, то все одно – “військовий період” зараховується у стаж держслужби.

Які працівники отримають підвищені надбавки за вислугу років

Чи можна отримати додаткову відпустку за минулі роки військової служби?

А ось це вже не можна. Здавалося б, якщо рік служби в армії прирівняний до року державної служби, то можна ще й додаткову відпустку за ці роки невикористану отримати? Однак додаткова відпустка у даній ситуації – це не пільга й не винагорода. Це частина щорічної відпустки, а щорічна відпустка надається у якості компенсації виконання посадових обов’язків впродовж відпрацьованого періоду часу. Перебуваючи в армії такий держслужбовець одночасно працювати на держслужбі ніяк не міг. Отже, отримати відпустку за той час, коли він не працював на держслужбі, теж не може. У нього тоді були інші відпустки – визначені для військовослужбовців. Таким чином, його трудові права не порушені.

Період військової служби – це збільшення днів майбутніх додаткових відпусток, а не можливість отримати її ще й за час минулої служби в армії

Подібне роз’яснення містить зокрема й лист Мінсоцполітики від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16.

Період військової служби відіграє свою роль лише, якщо вже колишній військовослужбовець влаштується на держслужбу або службу в ОМС. Військова служба збільшить йому стаж, а отже, право на додаткову відпустку він здобуде собі раніше або ж отримає додаткові дні через збільшення своєї загальної вислуги років. Однак якщо навіть з військовою службою не буде 5 років держслужби або 10 років служби в ОМС, то ніякої додаткової відпустки такому колишньому військовослужбовцю не буде взагалі.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді