Служба в армії для надання додаткової відпустки у держорганах та ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи включається військова служба до стажу державної служби та служби в органах місцевого самоврядування (ОМС), як це впливає на додаткову відпустку, чи однакові правила для “строковиків” і “контрактників” – відповідні на ці питання у консультації.

Коротка відповідь

Служба в армії включається до стажу державної служби та стажу в ОМС. Як наслідок, держслужбовець або службовець ОМС може раніше “заробити” собі збільшення днів додаткової відпустки. При чому це стосується всіх видів військової служби – як строкової, так і за контрактом, як у звичайний період, так і у мобілізаційний.

Розглянемо тепер детально причини та підстави, чому так можна.

Калькулятор стажу

Додаткова відпустка і стаж держслужби

Стаж державної служби і служби в ОМС прямо впливає на збільшення тривалості щорічної додаткової відпустки:

Стаж державної служби/служби в ОМС безпосередньо впливає на право службовця на щорічну додаткову відпустку та її тривалість.

Військова служба і стаж держслужби

Період військової служби зараховується у стаж держслужби. Про це прямо говорить ч. 1 ст. 2 Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 р. № 2232 (далі – Закон № 2232) Так, “військова служба є державною службою особливого характеру… Час проходження військової служби зараховується … до стажу державної служби.

При цьому немає значення, коли така військова служба відбувалася – до набуття чинності Закону про держслужбу чи після неї (це 01.05.2016 р.). Так, стаж держслужбовця за період після 01.05.2016 р. за правилами п. 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабміну від 25.03.2016 р. № 229 (далі Порядок № 229), включає:

  • час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;
  • період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом. Це підходить зокрема для ситуації мобілізації.

Участь в АТО в особливий період зараховується у стаж 1 місяць як 3 місяці

Стаж держслужбовця за період до 01.05.2016 р. обчислюється в порядку та на умовах діючого на той час законодавства (п. 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону про держслужбу). За п. 3 тодішнього Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабміну від 03.05.1994 р. № 283 (даліПорядок № 283), до стажу держслужби включають:

  • період військової служби в ЗСУ та інших військових формуваннях;
  • час проходження військової служби, впродовж якого особа брала участь в АТО в особливий період Зверніть увагу: зараховується у 3-кратному розмірі (!);
  • період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом.

Щодо службовців ОМС, то до стажу роботи в ОМС зараховують період роботи на посадах, на які поширюється дія як Закону про службу в ОМС, так і на посадах і органах, час роботи в яких зараховується до стажу держслужби (ст. 22 Закону про службу в ОМС). Виходить, що до службовців ОМС можна застосувати у даному питанні як норму ч. 1 ст. 2 Закону № 2232, так і правила визначення стажу держслужбовців, тобто Порядок № 283 і Порядок № 229. На підставі їх висновки аналогічні.

Військова служба зараховується у вислугу років (стаж) держслужбовця та службовця ОМС. Правила для них однакові

Зверніть увагу, що ніяких винятків для строковиків по врахуванню їх служби у їхню років немає. Як для “строковиків”, так і для “контрактників” діють однакові правила. Це випливає з прочитання норми ч. 1 ст. 2 Закону № 2232 – там немає ніяких винятків і мова йде про військову службу в цілому.

“Строковики” і “контрактники” мають однакові правила щодо зарахування їхньої військової служби у вислугу років держслужбовця / службовця ОМС

Також немає ніяких винятків щодо того, чи особа потрапила на військову службу вже після держслужби чи до неї. Так, якщо особа спочатку відбула військову службу як “строковик”, а потім років через 2 влаштувалася на держслужбу, то все одно – “військовий період” зараховується у стаж держслужби.

Які працівники отримають підвищені надбавки за вислугу років

Чи можна отримати додаткову відпустку за минулі роки військової служби?

А ось це вже не можна. Здавалося б, якщо рік служби в армії прирівняний до року державної служби, то можна ще й додаткову відпустку за ці роки невикористану отримати? Однак додаткова відпустка у даній ситуації – це не пільга й не винагорода. Це частина щорічної відпустки, а щорічна відпустка надається у якості компенсації виконання посадових обов’язків впродовж відпрацьованого періоду часу. Перебуваючи в армії такий держслужбовець одночасно працювати на держслужбі ніяк не міг. Отже, отримати відпустку за той час, коли він не працював на держслужбі, теж не може. У нього тоді були інші відпустки – визначені для військовослужбовців. Таким чином, його трудові права не порушені.

Період військової служби – це збільшення днів майбутніх додаткових відпусток, а не можливість отримати її ще й за час минулої служби в армії

Подібне роз’яснення містить зокрема й лист Мінсоцполітики від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16.

Період військової служби відіграє свою роль лише, якщо вже колишній військовослужбовець влаштується на держслужбу або службу в ОМС. Військова служба збільшить йому стаж, а отже, право на додаткову відпустку він здобуде собі раніше або ж отримає додаткові дні через збільшення своєї загальної вислуги років. Однак якщо навіть з військовою службою не буде 5 років держслужби або 10 років служби в ОМС, то ніякої додаткової відпустки такому колишньому військовослужбовцю не буде взагалі.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді