Е-лікарняні від приватної клініки - як перевірити, чи оплатить ФСС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Працівник звернувся до приватної клініки чи приватного лікаря й на основі їхнього медичного висновку був зареєстрований е-лікарняний. Тобто від недержавного медичного закладу. Сумнів бухгалтера небезпідставний, адже у “паперовому” минулому були прикрі випадки з судовими позовами щодо визнання листків непрацездатності від приватних клінік законними. Так чи ні приватним е-лікарняним – відповідь у консультації.

Хто має право виписати лікарняні, на який строк і що має знати бухгалтер, щоб оплатити електронний листок непрацездатності від приватної клініки. Розглянемо детальніше.

Хто має право виписувати е-лікарняні

Медичні заклади незалежно від форм власності — приватні, державні чи комунальні — мають право видавати листки непрацездатності. Про це йде мова у пп. 1.4.5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, наказ МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі Інструкція № 455). Нею права видавати листки непрацездатності наділено:

  • лікуючих лікарів закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності;
  • лікарів, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізособи-підприємці (ФОП).

Таким чином, ніяких винятків щодо лікарів приватних клінік чи лікарів-ФОП Інструкція № 455 не робить. Акредитація лікарям-ФОП при цьому теж не потрібна, так як державна акредитація добровільна та передбачається для закладів охорони здоров’я, до яких лікарі-ФОП не належать.

Однак слід врахувати декілька важливих деталей:

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Хто не має право виписувати е-лікарняні

Зверніть увагу, що не мають право формувати медичні висновки, а отже, й електронні листки непрацездатності (абз. 3 п. 2 розділу І Порядку № 1066):

  • лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
  • лікарі станцій переливання крові;
  • лікарі закладів судово-медичної експертизи;
  • лікарі бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік;
  • лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях, якщо вони здійснюються без медичних показань.

Також не можуть видавати листок непрацездатності (п. 1.5 Інструкції № 455):

  • лікарі будинків відпочинку, туристичних баз;
  • лікарі зубопротезних поліклінік (відділень);
  • лікарні санітарно-профілактичних закладів.

При цьому поняття “видавати” стосується й електронних листків непрацездатності. Нагадуємо, що у них є статус “Готовий до сплати (виданий)” і про видачу електронних листків мова йде у п. 3 Розділу ІІ і п. 1 розділу ІІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234. Отже, перераховані вище норми Інструкції № 455 стосуються як електронних, так і паперових листків непрацездатності.

Обмеження у тривалості дії е-лікарняного лікаря-ФОП

За абз. 1 п. 2.2 Інструкції № 455 є одне обмеження, яке має значення коли медичний висновок реєструє лікар-ФОП. За ним лікуючий лікар може видати листок непрацездатності на термін до 5 к. днів і продовжити його до 15 к. днів. Однак для продовження листка непрацездатності на термін понад 15 к. днів лікарю необхідні завідувач відділення, а надалі – лікарсько-консультативна комісія (кожні 10 к. днів).

Через це е-лікарняний від лікаря-ФОП не може перевищувати час понад 15 к. днів. Однак є виняток –боротьба з COVID. Впродовж дії заходів боротьби лікуючий лікар може видавати лікарняний на час необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою (абз. 3 п. 2.2 Інструкції № 455).

Що має перевірити бухгалтер у е-лікарняних приватних клінік

Допомогу з тимчасової непрацездатності бухгалтер нараховує на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності. При цьому теж немає значення від лікаря з приватної чи державної клініки – правила одні на всіх.

З появою електронних листків непрацездатності ризики бухгалтера при перевірці е-лікарняних знизилися. Йому лише слід простежити загальні реквізити е-лікарняного, появу статусу “Готовий до сплати (виданий”). Адже якщо е-лікарняний сформований, то був медичний висновок і лікар, який формував медичний висновок, мав право працювати в електронній системі охорони здоров’я.

Однак, якщо є певні сумніви, то слід звернутися до Управління Фонду соціального страхування (ФСС) за місцем обліку та не нараховувати лікарняні до з’ясування ситуації. Звернення страхувальника (роботодавця), комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації є підставою для проведення перевірки з боку ФСС такого листка непрацездатності (пп. “1” ч. 5 розділу ІІ Порядку здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066).

Е-лікарняні від приватної клініки - як перевірити, чи оплатить ФССНе оплачуйте лікарняний від приватної клініки, якщо сумніваєтеся, що його видали правильно.

Якщо лікувально-профілактичний заклад порушить правила видачі, зберігання та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, його можуть позбавити права видавати такі документи.

Також попередьте працівників підприємства, що особи, які подають за місцем роботи фіктивні листки непрацездатності, несуть кримінальну відповідальність за ст. 358 Кримінального кодексу України (далі – ККУ).

Е-лікарняні від приватної клініки - як перевірити, чи оплатить ФСС За підробку документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів закон передбачає штраф до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 17000 грн) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років. При цьому у примітці до ст. 358 ККУ мова йде про документи на будь-яких матеріальних носіях інформації, а отже, сюди належать і електронні документи, а не лише паперові.

Чи буде штраф, якщо розглянули лікарняний із запізненням

Організація нарахувала лікарняні й показала в обліку та звітності за травень. Протокол комісії із соцстраху датували:

  • 30 червня, а заяву до ФСС подали 9 липня, тобто більше ніж за п’ять робочих днів;
  • 5 липня, а заяву до ФСС подали 12 липня.

Чи загрожують організації санкції за порушення строків розгляду лікарняних і подання заяв-розрахунків до ФСС? Хто накладає штрафи?

Якщо працівник не поскаржиться до суду, то не загрожує. Пояснимо докладніше.

Закон не передбачає санкцій за порушення строків розгляду лікарняних і подання до Фонду соціального страхування (ФСС) заяв-розрахунків. Але працівник, який отримає кошти від ФСС із затримкою через порушення цих строків, має право звернутися для захисту своїх інтересів до суду.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Праця та Зарплата"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді