Ціна предмета закупівлі: коли та як можна підвищувати

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У кризовий період ціна товару може коливатися. Хоча найчастіше вона тільки зростає. Причиною цього можуть бути не тільки коливання курсу, але й звичайна зміна попиту та пропозиції на даний товар. Що роботи замовнику та постачальнику товару, які уже уклали договір про закупівлю за старою ціною, але вона уже стає невигідною одній зі сторін? Зміни внести можна, розберемо як і за яких умов.

Технічні вимоги у тендерній документації: що врахувати

Умови зміни ціни закупівлі

Як відомо, ціна належить до істотних умов договору. За загальним правилом істотні умови договору не змінювати не можна:

Істотні умови договору про закупівлю НЕ можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків…

(витяг із пп “2”ч. 5 ст. 41 Закону про публічні закупівлі)

Однак, все ж таки змінити ціну на предмет закупівлі у виняткових випадках можна. Так, керуючись ч. 5 ст. 41 Закону “Про публічні закупівлі” від 25.12.2015 № 922 (скорочено – Закон про публічні закупівлі) це може бути зроблено у наступних ситуаціях:

  • збільшення ціни. Але одразу декілька умов: 1) не більше, ніж на 10%; 2) не збільшується загальна сума за договором закупівлі; 3) не частіше, ніж раз на 90 днів від підписання договору про закупівлю (це обмеження не стосується лише змін цін на бензин, дизельне паливо, газ та електричну енергію);
  • зменшення ціни. За наступних умов: 1) кількість не змінюється; 2) якість не змінюється.

Виходить наступна ситуація, якщо ціни на ринку змінюються, то:

  • збільшити ціну можна лише у межах 10% і тільки один раз на 90 днів, і тільки якщо є зростання цін на ринку. При цьому ще й треба зменшити кількість поставки, аби сума по договору не змінилася;
  • зменшити ціну можна без обмежень. Сума по договору при цьому зменшиться, так як кількість змінювати не можна.

90-денне обмеження робить неможливим підняти ціну на товар поступово шляхом укладання серії додаткових угод до договору. Після кожної додаткової угоди вмикається новий строк 90 днів.

Увага: Частіше, ніж раз у 90 днів можна збільшувати лише ціну на закупівлю бензину, дизпалива, газу та електроенергії

Також у будь-який бік можна змінити ціну, якщо це обумовлено:

  • зміною ставок податків і зборів – пропорційно зміні таких податків і зборів (пп. “6” ч. 5 ст. 41 Закону про публічні закупівлі). Очевидно, що маються на увазі ті податки і збори, які закладаються в ціну товару. В Україні це ПДВ і акциз, хоча Закон про публічні закупівлі не уточнює склад таких податків і зборів;
  • покращенням якості предмета закупівлі. Умова – сума по договору не змінюється (пп. “3” ч. 5 ст. 41 Закону про публічні закупівлі). Очевидно, що ціна при цьому зросте у бік збільшення, хоча Закон про публічні закупівлі це й не уточнює;
  • зміна курсу іноземної валюти, а також зміна деяких біржових котирувань (пп. “7” ч. 5 ст. 41 Закону про публічні закупівлі.

Увага: Зміна якості, курсу валют, податків і зборів – ці підстави дозволяють змінювати ціну як завгодно часто

Більш детально ці умови зміни ціни, а також інших істотних умов договору закупівлі прописані у ч. 5 ст. 41. Окрім ціни до них належать обсяг закупівлі, сума договору та строк його дії.

Практичні поради до зміни ціни предмета договору закупівлі

У ситуації коли ціна на ринку зросла і постачальник не може забезпечувати замовника товаром за ціною, визначеною у договорі про закупівлю, у зміні ціни передусім зацікавлений саме постачальник.

Тобто саме він має:

  • ініціювати зміну ціни. Це можна зробити шляхом листа до замовника;
  • підготувати додаткову угоду до договору про закупівлю;
  • зібрати всі документи, які підтверджують реальну ціну на цей товар на ринку на цей момент. Закон про публічні закупівлі не визначає виключного переліку органів, на які можна послатися для аргументації зміни ціни на товар. Таким чином, це може бути або довідка уповноваженого органу, або ж експертний висновок, у якому слід послатися на загальнодоступні джерела, наприклад сайт НБУ щодо зміни курсу валюти.

У першій додатковій угоді розмір зміни ціни слід визначати на основі тієї ціни, яка обумовлена власне у договорі про закупівлю. А надалі у додаткових угодах зміну ціни товару сторони визначатимуть з урахуванням змін, унесених всіма попередніми укладеними додатковими угодами.

І що найважливіше — за таких обставин важливо мати документальне підтвердження коливання ціни на ринку стосовно кожної укладеної додаткової угоди.

Ще дві поради:

  • переглядати ціну краще після першої (хоча б часткової) поставки товару. Пов’язано це з тим, що поставка товару уже означає, що сторони дійшли згоди щодо договору й піднімають потім ціну через зовнішні обставини. Якщо ж ціна піднімається до, то існують певні судові ризики, що угоду можна визнати недійсною через те, що поставка не відбулася, а отже, сторони не дійшли згоди (ст. 180 ГКУ);
  • обережно слід бути з допороговими угодами. Так, якщо до зміни ціни угода була на допороговому рівні, а після їх зміни – виходить за поріг, то краще її зареєструвати та провести через тендер Prozorro, аби не виникало питань у перевіряючи.

Після перегляду ціни та укладання додаткової угоди до договору необхідно оприлюднити це шляхом подачі повідомлення про внесення змін до договору. Зробити це слід протягом 3х робочих днів з дня внесення (пп. “11” ч. 1 ст. 10 Закону про публічні закупівлі).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді