Внесли зміни до договору, а тендерному комітету про них повідомили?

Ціни на ті чи ті товари на ринку час від часу зростають. Тож замовнику, аби задовольнити свою потребу в цих товарах, доводиться переглядати укладені договори про закупівлю та вносити до них зміни. І при цьому він має не забути про вимогу з оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору в ProZorro.

Так, замовник у разі внесення змін до договору про закупівлю зобов’язаний оприлюднити повідомлення про внесення змін до договору. Коли та як це слід зробити?

Внесення змін до договору про закупівлю: основні законодавчі вимоги

Договір про закупівлю за державні кошти між замовником та переможцем процедури закупівлі укладається відповідно до норм Цивільного кодексу України (ЦК) та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі).

Своєю чергою, Закон про публічні закупівлі висуває суворі вимоги до договору про закупівлю. А саме:

  • по-перше, умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону (у т. ч. ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі або ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури;
  • по-друге, істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі;
  • по-третє, зміна істотних умов договору можлива лише в чітко обумовлених частиною четвертою статті 36 Закону про публічні закупівлі випадках.

З огляду на положення цивільного законодавства сторони договору можуть вносити зміни до такого договору тільки протягом дії цього договору.

Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору (ч. 1 cт. 631 ЦК).

Отже, замовник і постачальник можуть в установленому законодавством порядку вносити зміни до договору про закупівлю лише тоді, коли строк договору не закінчився. До того ж слід пам’ятати про вимоги ЦК до форми зміни договору.

Зміна договору вчиняється у такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Тож змінювати умови договору про закупівлю потрібно в письмовій формі, уклавши додатково договір (угоду) до основного договору.

І звичайно, на вимогу законодавства, про внесення змін до договору про закупівлю замовник має повідомити через електронну систему закупівель.

Нове в ProZorro: як змінюється електронна система публічних закупівель

Внесли зміни до договору, а тендерному комітету про них повідомили?
Василь Задворний генеральний директор ДП «ПРОЗОРРО»
Ви знаєте, як працює система ризик-індикаторів? Поговоримо про всі секрети та інновації ProZorro 2018 року, а також плани розвитку системи на 2019 рік.

Повідомлення про внесення змін до договору: строки і форма

Замовники мають дотримати вимоги стосовно оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору, яку встановлює частина перша статті 10 Закону про публічні закупівлі.

«Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме… повідомлення про внесення змін до договору — протягом трьох днів з дня внесення змін». (ч. 1 ст. 10 Закону про публічні закупівлі)

Форму повідомлення про внесення змін до договору Мінекономрозвитку затвердило наказом «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» від 22.03.2016 № 490.

Повідомлення про внесення змін до договору: коли та як оприлюднювати

Як бачимо, замовник самостійно вносить відомості про дату внесення змін, вказує випадок, за яким він вносить зміну з огляду на статтю 36 Закону про публічні закупівлі, та власне описує внесені зміни.

Хто оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору

Закон про публічні закупівлі, а точніше його стаття 10, покладає відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється в електронній системі закупівель, на голову та секретаря тендерного комітету замовника або уповноважену особу (осіб).

І, як зазначалося, у них є лише три дні, аби виконати розпорядження законодавства і оприлюднити інформацію про внесення змін до договору про закупівлю.

Тож замовник має організувати роботу своїх підрозділів (зокрема тих, які забезпечують виконання договорів) так, аби інформацію про внесення змін до договорів про закупівлю до тендерного комітету повідомляли вчасно.

Як правильно оприлюднювати інформацію про закупівлі

Повідомлення про внесення змін до договору: коли та як оприлюднювати
Владислав КИВГИЛОначальник відділу публічних закупівель, уповноважена особа ДУ «Професійні закупівлі»
Яку інформацію замовник зобов'язаний оприлюднювати на вимогу статті 10 Закону публічні закупівлі? Які особливості слід врахувати під час оприлюднення? Коли розпочинається та завершується строк оприлюднення для тих чи інших документів? Хто несе відповідальність за оприлюднення інформації на веб-порталі Уповноваженого органу? Чи можна оприлюднювати інформацію про закупівлю на іншому веб-порталі? Розповімо по черзі.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді