Чи може замовник розірвати в односторонньому порядку договір

Процедура закупівлі завершилася, тож замовник уклав договір. Та згодом обставини змінилися, і виконання зобов’язань за цим договором вже не має сенсу. Знайома ситуація? Звичайно, перше, що спадає на думку в цій ситуації, це потурбуватися про розірвання договору про закупівлю. А чи може це зробити замовник за власної ініціативи?

Навіщо замовнику думати про те, як розірвати договір на закупівлю, якщо він вже доклав певних зусиль, аби обрати найліпшого чи найвигіднішого постачальника? Причин для цього може бути багато. Скажімо, зникла потреба у закупівлі такого товару, суттєво зменшили фінансування для його придбання чи-то постачальник не задовольняє з якихось причин замовника.

Нагадаємо, що договір про закупівлю укладають за результатами проведення процедури публічних закупівель, і він передбачає надання послуг, виконання робіт або набуття права власності на товари.

Тож чи може замовник потурбуватися про розірвання договору в односторонньому порядку?

Знайти відповідь на це запитання нам допоможуть Цивільний кодекс України (ЦК) та Господарський кодекс України (ГК).

Договір про закупівлю: ази, які знають не всі

Розірвання договору про закупівлю: чи можливо
Наталія Сергійчукюрист АО «АФ «Єфімов та партнери», Київ
З-поміж завдань тендерного комітету або уповноваженої особи — розробити тендерну документацію, що має містити проект договору про закупівлю й порядок внесення до нього змін. Допоможемо врахувати найважливіше і скласти проект договору про закупівлю правильно.

Про розірвання договору

Договірце домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 651 ЦК).

Із зазначеною нормою стосовно зміни та розірвання договорів кореспондуються положення частини першої статті 188 ГК, відповідно до якої зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

Тобто розірвання господарського договору можливе, якби це передбачали, приміром, умови самого договору про закупівлю.

Розірвання договору в односторонньому порядку

Підтверджує можливість розірвання договору в односторонньому порядку, якщо це передбачено умовами договору, й інша норма законодавства.

У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором чи законом, договір є відповідно розірваним або зміненим (ч. 3 ст. 651 ЦК).

Який порядок розірвання договору?

Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, має надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у 20-денний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду (ч. 3 с. 188 ГК).

Тобто якщо в договорі про закупівлю передбачено право замовника в односторонньому порядку розривати його, то замовник може реалізувати це право. Причому зробити це замовник зможе без згоди постачальника.

Зауважимо: змінювати або розривати договір треба в такій самій формі, що й був укладений договір, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (ч. 1 ст. 654 ЦК).

У разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються з моменту досягнення домовленості про розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни.

Якщо ж у договорі про закупівлю не йдеться про право замовника в односторонньому порядку розірвати договір, залишається тільки один законний шлях для цього — звернутися до суду.

Забезпечення виконання договору: як, коли і скільки

Розірвання договору про закупівлю: чи можливо
Ярослава Дуброваконсультант з публічних закупівель, Київ
Іноді замовники кажуть, що укласти договір про закупівлю — лише півділа. Бо важко бути впевненим, що постачальник виконає взяті договірні зобов’язання. Одним із правових інститутів, що допоможе уникнути ризиків з непорядними постачальниками, є забезпечення виконання договору. Замовник може у тендерній документації вимагати його від учасника-переможця. Що варто врахувати, якщо вирішите вимагати таке забезпечення?

Розірвання договору у суді

Якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу не одержано відповіді, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду (ч. 4 ст. 188 ГК).

Увага!

Договір може бути змінений або розірваний за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Якщо договір розірвали через суд, зобов’язання припиняється з моменту набрання рішенням суду законної сили (ч. 3 ст. 653 ЦК).

Як бачимо, дотримуючись норм законодавства, замовник може подумати про розірвання договору про закупівлю. Та радимо у цій ситуації не припуститися дій, які у разі звернення постачальника до суду трактуватимуться як цивільне правопорушення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді