Закупівлі лікарських засобів: що врахувати у тендерній документації

Кожен замовник розуміє надзвичайну важливість тендерної документації. Адже вона — основоположний документ, від норм якого залежить успішність закупівлі. Не є винятком і закупівля лікарських засобів. Розповімо, що ж має врахувати у тендерній документації замовник, який збирається провести закупівлі лікарських засобів.

Державні закупівлі лікарських засобів, як і інші закупівлі товарів за бюджетні кошти, проводять відповідно до норм Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі).

Усі умови проведення таких закупівель замовник має передбачити у тендерній документації та оприлюднити на широкий загал.

Тендерна документація це документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках.

Тож, готуючись до закупівлі лікарських засобів, варто врахувати усі важливі моменти закупівлі таких товарів, аби включити їх в умови тендерної документації.

Що вписати до тендерної документації при закупівлі лікарських засобів

Передусім особливої уваги замовника вимагає опис технічних характеристик закупівлі, тому що лікарський засіб містить специфічні формати. І звичайно за таких особливих закупівель слід врахувати положення нормативних документів МОЗ.

Лікарський засіб має бути зареєстрований в МОЗ

Так, це дуже суттєва вимога, яку необхідно врахувати в умовах тендерної документації. Товар, який повинен поставити замовнику постачальник в рамках договору закупівлі, обов’язково має бути зареєстрований в МОЗ в установленому порядку. Відповідно, лікарський засіб обов’язково повинен мати реєстраційне посвідчення, яке потрібно просити в учасника.

Замовник має прописати вимоги стосовно реєстраційного посвідчення:

  • або в складі умов тендерної пропозиції;
  • або ж безпосередньо передбачити в умовах проекту договору про закупівлю, що реєстраційні посвідчення надаються разом з постачанням товару.

Тобто можна передбачити в умовах проекту договору, коли створюється тендерна документація, що під час поставки лікарських засобів слід надавати сертифікат відповідності товару та копію реєстраційного посвідчення.

Незареєстровані лікарські засоби або ті лікарські засоби, які ще не перереєстровані в установленому порядку, заклади охорони здоров’я приймати не повинні.

Ліцензія на право здійснення оптової торгівлі чи на виробництво лікарських засобів

Бажано у тендерній документації під час закупівлі лікарських засобів передбачити вимогу надати копію:

  • ліцензії на право здійснення оптової торгівлі лікарськими засобами якщо учасник є посередником;
  • ліцензії на виробництво лікарських засобів якщо учасник є виробником обраного товару.

Тобто як для посередників ринку, так і для прямих виробників варто передбачити вимогу, щоб вони надавали відповідні документи.

Ціна лікарських засобів має відповідати вимогам нормативних документів

Так, в умовах тендерної документації під час закупівлі лікарських засобів слід зазначити про відповідність ціни лікарських засобів, стосовно яких оголошена процедура закупівлі, ціні, визначеній у реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення (відповідно до наказу МОЗ «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін та форм декларації зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та виріб медичного призначення» від 18.08.2014 № 574). А також вимогам:

  • постанови КМУ «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби» від 02.07.2014 № 240;
  • постанови КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» від 17.10.2008 № 955;

Зауважимо, що для постачання лікарських засобів встановлені граничні надбавки, які учасники можуть додавати до ціни лікарських засобів. Та й замовник має теж перевіряти:

  • чи відповідає визначена учасником ціна ціні лікарського засобу, що встановлена в реєстрі оптово-відпускних цін;
  • чи учасник не припустився перевищення за ціною лікарського засобу.

Більшість відповідальних учасників серйозно ставляться до вимог означеного реєстру, дотують ті надбавки, які кількісно не перевищують встановлені ліміти. Однак так вчиняють не всі учасники, тому замовники самостійно мають перевіряти пропоновані ціни лікарських засобів під час розгляду тендерних пропозицій.

Як вимагати забезпечення тендерної пропозиції

Закупівлі лікарських засобів: що врахувати у тендерній документації
Ярослава Дуброваконсультант з публічних закупівель, Київ
Аби бути впевненим, що учасник виконає зобов’язання, що виникли з поданням ним ТП, попросіть у нього забезпечення тендерної пропозиції. Як це зробити і що врахувати?

В окремих випадках матеріально-технічну базу слід підтвердити обов’язково

Частина перша статті 16 Закону про публічні закупівлі передбачає: замовник вимагає від учасників подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.

Нагадаємо, що за Законом про публічні закупівлі замовник установлює один або кілька з таких кваліфікаційних критеріїв:

  • наявність обладнання та матеріально-технічної бази;
  • наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;
  • наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору.

Особливої уваги замовника, який проводить державні закупівлі лікарських засобів, потребує такий кваліфікаційний критерій, як наявність обладнання і матеріально-технічної бази. Важливим є і спосіб документального підтвердження учасниками відповідності за таким критерієм.

Замовник самостійно передбачає у цьому разі спосіб документального підтвердження в умовах тендерної документації.

Законодавець не обмежив замовника ані видом інформації, яку він може вимагати від учасника, ані змістом, ані позиціями, які хоче запросити. Виняток становлять лише ті позиції, які можуть призвести до дискримінації учасника.

Зокрема, якщо ми говоримо про матеріально-технічну базу, стандартний формат, який зазвичай використовують замовники, це надання інформації в довільній формі.

Разом з тим замовники просять від учасника копію документа, що підтверджує наявність в учасника власного чи орендованого автотранспорту.

Варто зауважити: не можна визначити конкретно, що це має бути тільки власний або тільки орендований транспорт. Така вимога буде дискримінацією.

Ліпше надати право учаснику визначитися з автотранспортом. А ось підтвердження наявності температурного режиму «холодовий ланцюг» під час перевезення товару цим автотранспортом, якщо зберігання та доставка товару потребує особливих температурних умов (так званого температурного режиму «холодовий ланцюг»), має бути обов’язковим.

Для перевезення окремих лікарських засобів, щоб вони не втратили своїх властивостей, обов’язково має бути застосований такий температурний режим, як «холодовий ланцюг». Тому в учасника бажано вимагати підтвердження інформації про матеріально-технічну базу, яка передбачена саме для поставки таких специфічних товарів.

Закупівлю наркотичних, психотропних лікарських засобів виносимо в окремі закупівлі

Під час закупівлі лікарських засобів слід врахувати такі специфічні закупівлі, як закупівлі наркотичних лікарських засобів.

Зазвичай виникає багато проблем із закупівлею саме за цими позиціями. Тож радимо скористатися найоптимальнішим форматом винести їх в окремий тендер. Це дасть змогу провести переговорну процедуру саме стосовно наркотиків.

Обумовлюємо постачання аналога товару

Дуже часто замовники вимагають чи-то поставники самі пропонують в окремих закупівлях лікарських засобів поставити еквівалент або аналог товару, на який оголошено процедуру закупівлі.

Про таку умову замовник вказує в технічних вимогах, якщо такий товар є для нього прийнятним. Нагадаємо, що відповідно до пункту 3 частини другої статті 22 Закону про публічні закупівлі замовник не може надавати перевагу окремій торговельній марці чи фірмі, патенту, конструкції або типу предмета закупівлі, джерелу його походження або окремому виробнику.

У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обгрунтованим, а технічна специфікація повинна містити вираз «або еквівалент».

У цьому випадку замовнику слід попросити від учасника надати порівняльну характеристику запропонованого ним препарату та препарату, що визначений технічними умовами, щодо відповідності вимогам замовника. Головним є те, щоб аналог або еквівалент, запропонований учасником, не відрізнялися за діючою речовиною.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді