Посадовці–недержслужбовці: як обраховувати зарплату по-новому

Минулого місяця Уряд змінив порядок обрахунку зарплати високопосадовців — членів КМУ, першого заступника, заступника міністра та голів обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. Як тепер нараховувати їм зарплату — дізнайтеся з публікації
Зміст статті:
Посадовці–недержслужбовці: як обраховувати зарплату по-новому

ОКСАНА КЛІЖЕВСЬКА,

державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Наприкінці лютого поточного року Уряд змінив умови оплати праці деяких посадовців окремих держорганів, які не підпадають під дію Закону № 889. Ідеться про Прем’єрміністра України, Першого віцепрем’єрміністра України, Віцепрем’єрміністра України, Міністра, Першого заступника Міністра, Заступника Міністра та Голів обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (далі — посадовці). Відповідне рішення про зміни до Постанови № 304 Уряд затвердив Постановою № 107¹, яка набрала чинності 22 лютого 2020 року. Отже, саме з цієї дати посадовцям слід встановити нові розміри посадових окладів.

¹ Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р.№ 304» від 05.02.2020 № 107.

Як по-новому обраховувати зарплату посадовців — детально, відповідно до її складових.

Посадовий оклад

Раніше фіксовані розміри посадових окладів посадовців містив додаток 1 до Постанови № 304. Однак тепер Уряд виключив посадовців із додатка 1 та встановив новий механізм розахунку їхніх окладів. В основі розрахунку — коефіцієнти співвідношення посадових окладів до середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці, які наразі містить новий додаток 1-1 до Постанови № 304 (табл).

Коефіцієнти співвідношень посадових окладів посадовців до середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці

Найменування посади

Коефіцієнти співвідношень

Прем’єрміністр України

5

Перший віцепрем’єрміністр України

5

Віцепрем’єрміністр України

5

Міністр

5

Перший заступник Міністра

4,5

Заступник Міністра

4,5

Голова обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій

4,5

Хто і які премії отримуватиме у 2020 році

Отже, тепер середні розміри окладів посадовців становитимуть 4,5–5 середньомісячних зарплат.

Аби обрахувати точні розміри окладів, помножте відповідний коефіцієнт співвідношення на наявний показник середньомісячної зарплати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці. Для цього керуйтеся даними, які востаннє опублікував Держстат в офіційних періодичних виданнях та на офіційному вебсайті (далі — статистичні дані).

Щоб знайти останні наявні статистичні дані, зайдіть на офіційний сайт Держстату у модуль «Статистичні дані» та знайдіть вкладку «Ринок праці». Далі переходьте поступово у вкладки «Оплата праці та соціально-трудові відносини» — «Заробітна плата/Щоквартальні дані» — «Середньомісячна заробітна плата за видами економічної діяльності за квартал».

Використовуйте цей показник, аби обрахувати розміри посадових окладів посадовців станом на 22.02.2020 року. Приклад розрахунку >>>


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді