Важливі зміни до законодавства через коронавірус

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Бюджетні установи теж знаходяться у вирі подій, пов’язаних з карантином через коронавірус. Окремі зміни до Податкового кодексу та нові правила закупівель стосуються безпосередньо бюджетників. Земельний податок, податок на нерухомість, податкові штрафи – це далеко не весь перелік антивірусних податкових змін.

Антивірусні закони

17 березня 2020 року було прийнято:

  • Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) від 17.03.2020 р № 530 (далі – Закон № 530, він же – проект 3219);
  • Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірсусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533 (далі – Закон № 533, він же проект 3220).

Обидва закони вже опубліковані у Голосі України за вівторок, 17 березня 2020 року. Вони спрямовані допомогу у боротьбі з коронавірусом COVID-19 шляхом внесення змін до:

  • Податкового кодексу (ПК);
  • Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП);
  • Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування” від 08.07.2010 р. № 2464;
  • Закону “Про державний бюджет України на 2020 рік” від 14.11.2019 р. № 294;
  • Закону “Про публічні закупівлі” від 25.12.2015 р. № 922;
  • інших нормативних документів.

Також у цей же день було прийнято Закон від 17.03.2020 р. № 532 (далі – Закон № 532, він же проект 2539), який містить уже постійні зміни до ПКУ, спрямовані на підвищення доступності лікарських засобів і медвиробів, що закуповуються за кошти державного бюджету.

Держбюджет-2020: дев’ять таблиць для розрахунків

Плата за землю

Тимчасово на період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. (2 місяці) скасовується сплата плати за землю, до якої входить земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної/комунальної власності. Це актуально для бюджетних установ:

  • які не мають пільги, що звільняє їх від сплати цього податку;
  • які надають будівлі, споруди (їх частини) в оренду.

Коли зміни вступлять у дію необхідно подати уточнюючу декларацію, в якій зменшити суму податку на ті суми, що припадають на березень-квітень 2020 року. Нагадаємо, що декларація з плати за землю за 2020 рік уже мала бути подана ще до 20 лютого 2020 року.

Податок на нерухоме майно

Тимчасово на той же період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. (2 місяці) скасовується сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної діяльності, за об’єкти нежитлової нерухомості.

Аналогічно платі за землю, коли зміни вступлять у дію, необхідно подати уточнюючу декларацію, в якій відкоригувати суму податку на нерухоме майно на місяці, які випадають, зараз це – березень-квітень 2020 року.

Податок на додану вартість

За Законом № 532 скасовується ПДВ при закупці лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів, які проводяться:

  • за рахунок коштів державного бюджету. Такі товари мають бути включені на момент закупівлі до кабмінівського Переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я;
  • за рахунок грантів/субгрантів для виконання програм Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Окрім цього не сплачується ПДВ при імпорті лікарських засобів, медичних виробів, а також медичного обладнання, яке призначене для запобігання виникнення й поширення коронавірусу (Закон № 533).

Скасовано мито

При імпорті лікарських засобів, медичних виробів, а також медичного обладнання, яке призначене для запобігання виникнення й поширення короновірусу окрім ПДВ також скасовано і мито (Закон № 533).

Ні штрафам, і пені на період боротьби з вірусом

Тимчасово скасовуються:

  • штрафні санкції за порушення податкового законодавства (штраф і пеня). Однак, серед винятків – штрафи за порушення правил обігу пального та етилового спирту та порушення порядку нарахування, декларування та сплати ПДВ та акцизного податку. Це діє на період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. (3 місяці);
  • штрафи та пеня з ЄСВ. Це стосується несвоєчасної та неповної сплати ЄСВ, несвоєчасне подання ЄСВ-звітності за березень, квітень. Це діє на період з 01.03.2020 по 30.04.2020 р.

Окрім цього зупиняється й перебіг строків давності щодо уже накладених штрафів.

Ніяких перевірок на період боротьби з вірусом

На період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. (3 місяці) не буде документальних і фактичних податкових перевірок та перевірок ЄСВ. Залишаються тільки документальні позапланові перевірки при відшкодуванні ПДВ та камеральні (кабінетні) перевірки поданих декларацій та сплачених сум податків.

Також на цей же період встановлено і мораторій на планові перевірки інших органів державного нагляду. Щоправда це не стосується санітарного та епідеміологічного контролю, державного регулювання цін, так як це частина антивірусних заходів, а також перевірок суб’єктів господарювання з діяльністю з високим ступенем ризику.

Бюджетні закупівлі

На тримісячний термін з дня опублікування Закону № 530, тобто з 17.03.2020 по 16.06.2020 р., бюджетні установи можуть:

  • здійснювати передоплату 100% щодо товарів, робіт, послуг у договорах за закупівлю товарів за бюджетні кошти, які необхідні для виконання антивірусних заходів (COVID-19);
  • здійснювати закупки антивірусних товарів і послуг без застосування традиційної процедури закупівель (однак, оприлюднений звіт обов’язковий). Це значить, що можна не використовувати процедури закупівель.

Щодо процедури закупівель Закон № 530 уточнює, що можна:

  • оцінку пропозицій конкурсних торгів здійснювати на за критерієм найкращої пропозиції конкурсних торгів (кваліфікаційної пропозиції);
  • укладати з учасником, який став переможцем торгів, договору про закупівлю за цінами і обсягами, що не відповідають вимогам документації торгів та тендерної документації.

Також карантин вноситься до форс-мажорних обставин, що важливе при невиконанні певного договору у такий період.

Лікарняні

Період перебування в спецзакладах охорони здоров’я та самоізоляція (у тому числі й дома) вважається тимчасовою непрацездатністю, тобто будуть нараховуватися лікарняні. Однак, по ним вводяться окремі правила:

  • перші 5 днів – сплачуються, як звичайно, роботодавцями. З застосуванням традиційних коефіцієнтів, що враховують страховий стаж;
  • 6-й та наступний дні – сплачуються за рахунок ФСС. Новим є застосування коефіцієнта 0,5 щодо всіх застрахованих осіб, незважаючи на їх страховий стаж.

Доплати медикам та іншим ліквідаторам

За Законом № 530 встановлюється доплата 200% заробітної плати (у проекті записано – не окладу, а саме заробітної плати):

  • медпрацівникам
  • іншим особам, задіяним у ліквідації захворювання на коронавірус.

Також доплати окремим категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення (не уточнюється, яких саме та розмір цих доплат).

Відпустки за свій рахунок

За Законом № 530 на період карантину відпустка за свій рахунок не включається в існуючий ліміт таких відпусток у 15 к. днів на рік.

Відповідальність за порушення карантину

За порушення правил карантину вводиться відповідальність:

  • адміністративна: штрафи 17000-34000 грн – для громадян, 34000-170000 грн –для посадових осіб;
  • кримінальна: штрафи або позбавлення волі до 3 років, а якщо тяжкі наслідки, що спричинили смерть людей – до 8 років.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді