На конкретних прикладах: лікарняні у період простою і відпусток

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Карантинний період ще дасться взнаки, коли бухгалтери почнуть розраховувати середню зарплату для оплати листків непрацездатності. Наші приклади стануть їм у пригоді

На конкретних прикладах: лікарняні у період простою і відпусток

Чи потрібно обмежувати оплату ковідного лікарняного розміром мінімальної зарплати?

Загальні правила надання допомоги з тимчасової непрацездатності і тривалість її виплати визначає стаття 22 Закону № 1105. А порядок обчислення середньої заробітної плати встановлює Порядок № 1266.

Та на практиці все одно виникає безліч запитань. У цій статті розв’яжемо деякі заковики.

На конкретних прикладах: лікарняні у період простою і відпусток

Простій у розрахунковому періоді

Причини простою бувають різні. Залежно від причин його оплачують або не оплачують.

неоплачуваний з вини працівника

Такий період простою не оплачують. Пояснимо, чи треба вилучати неоплачувані дні з розрахункового періоду.

Із розрахункового періоду вилучають час, не відпрацьований з поважних причин (п. 3 Порядку № 1266). Це періоди тимчасової непрацездатності, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного за медичним висновком, відпустки без збереження заробітної плати. Безумовно, до цього списку потрапляють і періоди відпусток, передбачених статтями 25 і 26 Закону про відпустки.

Тому період неоплачуваного простою не вилучайте із розрахункового періоду, попри те що він неоплачуваний. Утім, пам’ятайте, що це призводить до зменшення середньої зарплати.

з оплатою у розмірі двох третин тарифної ставки

До сумарного заробітку для обчислення середньої зарплати включають суми заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахували ЄСВ. І тільки за умови, що такі виплати включають до звітності з ЄСВ, яку подають до податкових органів (п. 32 Порядку № 1266).

Отже, оплату простою в розмірі двох третин тарифної ставки (окладу) включайте до розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних.

Приклад 1. Обчислення лікарняних, коли в розрахунковому періоді оплачуваний простій

з оплатою у розмірі середнього заробітку

Суму такої оплати включимо до розрахунку середньої зарплати так само, як у

Прикладі 1

.

Розрахунок лікарняних після простою і безоплатних відпусток
МИКОЛА ПОСТЕРНАК,експерт з питань соціального страхування
Як та коли розмір мінзарплати впливає на розмір лікарняного, чи завжди розмір страхового стажу впливає на розмір лікарняного — розглянемо детально.

Відпустка без збереження зарплати у розрахунковому періоді

На перший погляд, цей момент врегульований у пункті 3 Порядку № 1266: період відпустки без збереження зарплати вилучають із розрахункового періоду. Проте зважайте, що вилучають лише ті відпустки і тієї тривалості, що передбачені законодавством.

Якщо, скажімо, частину місяця була тимчасова непрацездатність (закінчився страховий випадок), а з наступного понеділка працівник взяв відпустку без збереження зарплати, тоді весь місяць вилучають із розрахункового періоду.

Якщо працівникові нарахували разову премію (чи іншу виплату), а цей місяць повністю випадає з розрахункового періоду, таку виплату теж не включають до розрахунку.

Приклад 2. Обчислення лікарняних, коли в розрахунковому періоді відпустка за власний рахунок і немає доходу

Приклад 3. Обчислення лікарняних, коли в розрахунковому періоді відпустка за власний рахунок



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді