Уповноважена особа з публічних закупівель: хто не може бути

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Чи може уповноважена особа з публічних закупівель працювати за сумісництвом? Закон про публічні закупівлі не містить заборони. Однак треба враховувати обмеження.

Сільський, селищний, міський голова не може суміщати своєї службової діяльності з іншою посадою, в т. ч. бути уповноваженою особою, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Він може лише займатися викладацькою, науковою і творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою зі спорту.

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Аналогічні обмеження сумісності діяльності з іншою роботою (діяльністю) поширюються й на осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють у ньому на постійній основі.

Детальніше: ч. 2 ст. 50 Закону № 280

Про публічні закупівлі початківцю: як почати закуповувати в Prozorro

Не може суміщати своєї службової діяльності з іншою посадою, зокрема на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною підприємницькою діяльністю і секретар сільської, селищної, міської ради. Законодавці дозволи для нього також лише викладацьку, наукову і творчу діяльність, медичну практику, інструкторську та суддівську практику зі спорту.

Умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування орган місцевого самоврядування визначає за:

  • умовами оплати праці, що встановлює Постанова № 268;
  • схемами посадових окладів згідно з додатками 48–54 і 57.

Детальніше: абз. 2 п. 1 Постанови № 268

Постанова № 268 передбачає доплати посадовим особам за виконання обов’язків відсутнього працівника, однак не передбачає доплати за вакантною посадою.

Отже, посадовим особам органу місцевого самоврядування заборонене суміщення посад на законодавчому рівні.

Детальніше: п. 2 Постанови № 704

Майже така сама ситуація на військовій службі. Особи, які проходять військову службу, вважаються військовослужбовцями. І терміни «працівник» та «військовослужбовець» — не тотожні. Грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з:

  • посадового окладу;
  • окладу за військовим/спеціальним званням;
  • щомісячних, як-от підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії, та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Детальніше: п. 2 п. 1 р. ХХVI Порядку № 260

Порядок проведення спрощених закупівель - 5 запитань з практики

Виплату грошового забезпечення військовослужбовців за період тимчасового виконання обов’язків за посадою регулює розділ ХХVI Порядку № 260. У ньому знаходимо припис, що військовослужбовцям, які допущені в установленому порядку до тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою, грошове забезпечення виплачується з урахуванням посадового окладу, встановленого для цієї вакантної посади, строком не більше ніж шість місяців.

Ані суміщення, ані сумісництва для військовослужбовців Постанова № 704 не передбачає.

А оскільки військовослужбовці не належать до працівників у розумінні КЗпП, то загальні положення щодо суміщення професій/посад на них не поширюються. Отже, призначити військовослужбовця уповноваженою особою, коли саме на працівника покладаються її функції, неможливо.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді