Зарплатні помилки: як уникнути штрафів при перевірці

UA RU
Ревізори працюють за інструкцією. Вони точно знають, де найчастіше помиляються бухгалтери. Здебільшого — через просту необачність та брак часу. Які наслідки таких «подарунків» ревізорам, пояснив фахівець Держаудитслужби на прикладах чотирьох реальних порушень ваших колег.
Як уникнути зарплатних помилок

ГАЛИНА КОЛОСЮК,

заступник директора департаменту Державної аудиторської служби України

СКАЧАТИ Усі нормативні акти у сфері оплати праці в одній підбірці

Заробітна плата — одна з тих ділянок бухгалтерської роботи, де контролери завжди знаходять помилки і порушення законодавства. Вони аналізують положення колдоговору, ретельно зіставляють бухгалтерські і кадрові документи, перевіряють, чи відповідають вони нормам законодавства.

Здебільшого ці помилки виявляються настільки очевидними, що бухгалтер часто і сам не розуміє, чому так сталося. Причиною порушень зазвичай є невідповідність даних у документах, яку бухгалтер або не помітив через неуважність, або просто не перевірив.

Цих порушень можна уникнути, якщо заздалегідь підготуватися до ревізії. Що саме перевіряють контролери, якими секретними методами користуються, коли шукають помилки, що з чим порівнюють і де знаходять зарплатні порушення — розглянемо детально.

Як перевіряють

Багато порушень, що виявляють працівники Держаудитслужби під час ревізій, пов’язані зовсім не із заплутаними нормами законодавства чи незрозумілими нововведеннями. Вони зумовлені звичайною необачністю. Знайти помилки ревізорам допомагають, зокрема:

  • глибокі знання бухгалтерських і кадрових нормативів;
  • ретельність, уважність, прискіпливість під час перевірки первинних документів;
  • значний практичний досвід роботи і сформоване інтуїтивне мислення.

Тож досвідчений ревізор знає, чим слід підтверджувати ті чи ті виплати працівникам, і вимагає надати відповідні документи.

Зарплатні помилки: як уникнути штрафів при перевірці

Дії установи, якщо працівник відмовиться повернути суму переплати

Зокрема, перевірка бюджетної установи включає в себе вивчення:

  • штатного розпису, тарифікаційних списків, розрахункових листів із заробітної плати;
  • особових карток обліку працівників установ/закладів (типова форма № П-2), посадових інструкцій;
  • умов колективного договору, локальних положень про оплату праці та преміювання;
  • наказів про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій, про результати атестації робочих місць за умовами праці, підвищення у зв’язку зі шкідливими умовами праці, висновків якості атестації робочих місць за умовами праці тощо.
Усі ці документи працівники Держаудитслужби сумлінно зіставляють і звіряють з вимогами чинних нормативно-правових актів з оплати праці.

Зарплатні помилки: як уникнути штрафів при перевірці

ТОП-10 помилок при виплаті зарплати та що з ними робити

Які зарплатні помилки знаходять ревізори

Наведемо кілька реальних історій із практики бухгалтерів-зарплатників. Вони допоможуть вам уникнути помилок, яких припустилися ваші колеги. Тоді аудиторська перевірка бюджетних установ пройде для вас без стресу та несподіванок.

Порушення 1. Оплатили час, якого працівник фактично не відпрацював

Протягом звітного місяця працівник двічі запізнився на роботу на дві години, позаяк перебував у суді. Копія виклику працівника на судове засідання збереглася у його особовій справі. Проте заробітну плату працівникові за звітний місяць бухгалтер нарахувала у повному обсязі.

Цієї помилки припускаються багато бухгалтерів. Як її уникнути?

Порушення 2. Завищили посадові оклади

Протягом періоду, що перевіряли контролери, бухгалтер апарату управління місьської ради зайво нарахував і виплатив заробітну плату трьом службовцям. Причина — технічна помилка під час перенесення розміру окладів зі схеми окладів, встановленої урядом. Як наслідок, завищили витрати на оплату часу щорічних основних відпусток і матеріальної допомоги на оздоровлення працівників.

Як уникнути?

Порушення 3. Виплатили доплату за шкідливі умови праці без атестації робочого місця

Протягом періоду, що перевіряли, бухгалтер зайво нарахувала і виплатила доплату за шкідливі умови праці працівникам, на робочих місцях яких установа не проводила атестації. Цим працівникам бухгалтер також нарахувала і виплатила заробітну плату за час, коли вони перебували у додаткових відпустках за шкідливі умови праці.

Як уникнути?

Порушення 4. Оплатили роботу за сумісництвом керівним працівникам

Адміністрація установи соціального захисту населення допустила до роботи за сумісництвом на 0,5 ставки:

  • завідувача господарства — на вакантну посаду підсобного працівника;
  • завідувача складу — комірника;
  • завідувача пральні — машиніста з прання білизни.

Унаслідок цього зайво виплатили заробітну плату цим працівникам за посадами за сумісництвом.

Як уникнути?

Зарплатні помилки: як уникнути штрафів при перевірці
ІРИНА ПЕТРУСЕНКО,експерт Експертус Головбух
Іноді бухгалтерові доводиться утримувати із зарплати працівника не лише податки та збори, а й борги за аліментами чи іншими виплатами, що призначив суд. Як утримати гроші, щоб не причепився інспектор?



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді