Надаємо відпустку вихователю, який за сумісництвом працює сестрою медичною дошкільного закладу

Особа обіймає одночасно дві посади в одному дошкільному закладі. За основним місцем роботи — посаду вихователя, та впродовж трьох місяців за сумісництвом на 0,5 ставки — посаду сестри медичної. Надаємо такому працівнику відпустку за роботу на умовах сумісництва

Працівник-сумісник має право на оплачувану щорічну відпустку, якщо перебуває у трудових відносинах із дошкільним закладом на умовах трудового договору. Це врегульовано статтею 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

►Чи потрібно виплачувати медсестрі дошкільного закладу матеріальну допомогу на оздоровлення під час відпустки?

Під час визначення порядку надання й оплати щорічної відпустки вид сумісництва (внутрішнє чи зовнішнє) не має значення.

Сумісник отримує право на щорічну відпустку повної тривалості одночасно з відпусткою за основним місцем роботи до настання піврічного терміну безперервної роботи в перший рік діяльності в дошкільному закладі (ст. 10 Закону про відпустки). Працівник сам вирішує, чи брати відпустку за основним місцем роботи й за сумісництвом одночасно. Так, у відпустці за основною посадою, він може продовжувати працювати на роботі за сумісництвом і навпаки.

►Чи надавати навчальну відпустку працівнику-суміснику?

Зауважимо, що для сумісника, насамперед внутрішнього, одночасно брати відпустку за основною і неосновною посадою вигідніше. Щодо цього є дві причини. По-перше, за бажанням працівника-сумісника йому можуть надати відпустку без збереження заробітної плати на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи (п. 14 ст. 25 Закону про відпустки).

Сестра медична за неосновною посадою має право подати заяву на відпустку без збереження зарплати на строк 18 календарних днів до закінчення відпустки на основному місці роботи за умови, якщо відпустки за обома посадами перебігають одночасно і тривалість відпустки на основному місці становить 42 календарних дні, а за сумісництвом — 24. Керівник дошкільного закладу не має права відмовити у наданні такої відпустки.

►Додаткова відпустка за особливий характер праці працівникам з неповним робочим днем

По-друге, якщо працівник не бажає брати відпустку за власний рахунок за сумісництвом, він зобов’язаний вийти на роботу за сумісництвом після закінчення відповідної відпустки, хоча в цей час перебуватиме у щорічній відпустці за основним місцем роботи.

Отже, на період щорічної відпустки за основним місцем роботи на роботі за сумісництвом сестра медична також має право оформити щорічну відпустку, навіть якщо не відпрацювала шести місяців.

►Відпустка без збереження заробітної плати: чергові зміни

На практиці щорічна відпустка за сумісництвом може бути більшою або меншою, ніж відпустка на основному місці. Утім, якщо за сумісництвом щорічна відпустка триваліша, то за основним місцем роботи щорічну відпустку на різницю днів відпусток не продовжують.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді