Бюджетні зобов'язання - порядок їх реєстрації

Замовники-бюджетники мусять зареєструвати бюджетні зобов’язання в органах Казначейства. Бо інакше не зможуть їх оплатити. Подекуди, перш ніж такі зобов’язання зареєструвати чи провести платежі, казначеї висувають свої вимоги.

КУРС Контроль у закупівлях: чим загрожує і як діяти замовнику - спробувати БЕЗКОШТОВНО

Проте повноваження Казначейства мають межі, тому показуємо, як саме казначеї можуть контролювати документи замовника. Наприклад, під час перевірки договорів.

Якщо договір укладений за результатами процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, то окрім вимог ГК і ЦК, він має враховувати особливості, визначені Законом № 922.

Якщо договір укладений за результатами процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, то після його підписання і до виконання зобов’язань змінювати істотні умови — предмет, ціну та строк дії договору — сторони не можуть.

Бюджетні зобов'язання - порядок їх реєстраціїОскільки укладений договір є бюджетним зобов’язанням, таку заборону органи Казначейства враховують.

А ось надавати до органу Казначейства документи, на підставі яких сторони внесли зміни до договору, законодавство не може вимагати.

До повноважень органу Казначейства не належить також правова оцінка дій замовника приймати рішення щодо процедури закупівлі або її уникнення, аналізу річного плану, вибору конкретної процедури закупівлі, умов її проведення, які відображені/зафіксовані у документах, передбачених законодавством.

Тож казначеї, скажімо, не можуть відмовляти в реєстрації договору, якщо замовник, на їхню думку, неправильно визначив переможця.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Держзакупівлі»

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді