Відповідальність за помилку в податковій декларації

Платники податку під час заповнення декларацій (розрахунків) або додатків до них можуть допустити помилки:

  • арифметичні — коли виконують арифметичні дії, обчислюють об’єкт оподаткування, аби визначити податкові зобов’язання з податку, збору, обов’язкового платежу, а також коли переносять дані із додатків, на підставі яких заповнюють відповідні рядки декларації (неправильно поставлена кома в одиницях виміру, неправильно перенесений підсумок з додатка);
  • методологічні — коли неправильно застосовують або не застосовують ставки оподаткування чи коефіцієнти при визначенні податкового зобов’язання з податку, збору (обов’язкового платежу).

Аби перевірити податкову звітність платників податків, посадові особи контролюючих органів без будь-якого спеціального рішення або направлення проводять камеральні перевірки. Під час цих перевірок вони перевіряють податкову звітність платників податків суцільним порядком (ст. 76 ПК).

У разі виявлення порушень за результатами камеральної перевірки, податківці застосують відповідальність до платника податку виключно за помилки у податковій звітності, які призвели до заниження податкових зобов’язань.

Відтак, норми ПК не передбачають відповідальності за арифметичні або методологічні помилки.

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області

Є-Звітність: до формування річних звітів готові

Відповідальність за помилку в податковій декларації
Тетяна Піднебеснашеф-редактор видання «Головбух: Бюджет», член Громадської ради при Державній казначейській службі України
Попереду у вас останнє випробування: закрити бюджетний рік та відзвітувати, як спрацювала установа. Звісно, треба використати АС «Є-Звітність». Казначеї зробили висновки з попередніх звітних кампаній і вдосконалили ті функції, з якими виникали проблеми. Що нового чекає на вас у системі та як скористатися новаціями?

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14527

Податкова накладна 2024: порядок заповнення

Як заповнити нову форму ПН – приклад заповнення податкової накладної та інша корисна інформація щодо цього штрафонебезпечного документа – у даному огляді.
128476

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
61508

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
148048

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16562

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді