Податкової декларації з ПДВ: За яких умов при заповненні рядків 4.1, 4.2, 4.3, 6.1 та 6.2 подаються відповідні додатки?

Форма та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 21).

 Податкової декларації з ПДВ: За яких умов при заповненні рядків 4.1, 4.2, 4.3, 6.1 та 6.2 подаються відповідні додатки?

Бланк звіту 2-інвестиції (квартальна) СКАЧАТИ


До податкової звітності з ПДВ належать, зокрема податкова декларація з ПДВ (далі – декларація) з додатками (п.6 розд. І Порядку № 21).

При цьому відповідно до п. 11 розд. ІІІ Порядку № 21 додатки додаються до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках.

Форма декларації передбачає, зокрема при заповненні рядків 4.1, 4.2, 4.3 подання додатків:
  • відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1) (додаток 1);
  • розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д6) (додаток 6).

При цьому, додаток 1 подається у разі нарахування у звітному період податкових зобов’язань, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) не зареєстровано податкові накладні.

Подання додатку 6 до декларації, за наявності підстав для застосування ст. 199 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), є обов’язковим:

  • в першому звітному періоді року;
  • в останньому звітному періоді року (періоді зняття з обліку платника податку);
  • в звітному періоді, в якому вперше декларуються оподатковувані та неоподатковувані операції.

У разі нарахування податкових зобов’язань тільки відповідно до вимог п. 198.5 ст. 198 ПКУ додаток 6 не подається.

Рядки 6.1 та 6.2 декларації передбачають подання додатка 1 якщо на дату подання декларації в ЄРПН не зареєстровано:

  • податкові накладні, складені за операціями з отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою або 7 відсотків;
  • або розрахунки коригування (складені у разі збільшення суми компенсації) до таких податкових накладних.

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2261

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58134

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48502

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді