Порядок складання податкової декларації з ПДВ

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.

Хто подає податкову декларацію з ПДВ

Бюджетні установи не виняток і можуть бути платниками ПДВ й складати декларацію. Ставати платником ПДВ – справа обов’язкова, якщо сума доходу за останні 12 календарних місяців дорівнює або перевищує 1 млн грн (так званий реєстраційний ліміт з ПДВ, див. п. 181.1 ПКУ). При цьому всім установам, яка ще не є платником ПДВ, слід постійно слідкувати за сумою доходу за останні 12 календарних місяці, який вони отримують від:

  • наданих платних послуг;
  • реалізованих активів установи, у т. ч. власної продукції;
  • переданих в оренду активів.

При цьому головні розпорядники коштів, які проводять централізовані закупівлі, до цих надходжень сумують ще й вартість переданих активів іншим установам – розпорядникам нижчого рівня.

При розрахунку виконання реєстраційного ліміту з ПДВ слід звернути увагу на таке. Зараховуються до реєстраційного доходу всі операції з постачання товарів (активів), послуг, які відповідають пп. 14.1.191, пп. 14.1.185, п. 193.1, п. 194.1, п. 195.1, п. 197.1 ПКУ. Це значить, що у згаданий 1 млн зараховуються операції, які підпадають під дію ставок податку 20%, 14%, 7%, 0%, а також ті, які звільнені від податку. В обмеження не рахуються лише ті операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (п. 196.1 ПКУ).

Окрім ситуації перевищення реєстраційного ліміту платником ПДВ бюджетна установа може стати й добровільно. Це вигідно, якщо є значні закупівлі й тоді можна мати право на податковий кредит з ПДВ, а то й відшкодування ПДВ.

Оновлена форма ПДВ-декларації

Оновлену форму ПДВ-декларації приніс наказ Мінфіну від 17.05.2023 р. № 256 (даліНаказ № 256), який набув чинності 01 вересня 2023 року. Цим же наказом були оновлені й форми податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) до них, які діють уже з 01 серпня 2023 року.

За податковими правилами при зміні форми нова декларація набуває чинності з наступного звітного періоду, тому оновлена форма ПДВ-декларації має діяти з 01 вересня 2023 року (код форми у електронному кабінеті для юросіб – J0200525). Це значить, що за серпень 2023 року звітуємо за цією оновленою формою. Щодо уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, то його також за оновленою формою слід використовувати вже з 01 вересня 2023 року.

Станом на 1 лютого 2024 року форма ПДВ декларації лишається актуальною.

Ставка ПДВ у бюджетників і декларація

Як правило, бюджетники використовують основну ставку ПДВ – 20%. Однак в окремих випадках можуть бути й інші ставки податку. Наприклад, сільськогосподарська ставка 14% бути у бюджетників, які мають підсобні господарства, наприклад у в’язницях, де відбувають покарання в’язні. Також існують науково-дослідні сільськогосподарські інститути Національної академії наук, сільськогосподарські заклади освіти, які можуть бути виробниками сількогосподарської продукції. Можуть бути у бюджетників і ставки ПДВ 0% («експортна»), 7% («лікарська») та операції «без ПДВ» (звільнення від ПДВ, відрізняємо від тих, які не є об’єктом оподаткування ПДВ). Всі установи у загальний обсяг доходу включають дохід по операціям за всіма ставками податку.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Особливості декларації з ПДВ, якщо є неоподатковувана діяльність

Досить типовою ситуацією для бюджетних установ, про яку слід пам’ятати й при складання податкової декларації – необхідність провести розподіл ПДВ між оподатковуваною та неоподатковуваною діяльністю, якщо така ситуація існує (ст. 199 ПКУ). Так зване пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту використовується, наприклад у сфері охорони здоров’я та закладах освіти, так як послуги з охорони здоров’я та освіти не є об’єктом обкладання ПДВ. Щоправда, медзакладів-бюджетників після медичної реформи уже майже не залишилося.

Увага: Скласти додаток Д6 до декларації за грудень – це потрібно установам, у яких є і оподатковувана, і неоподатковувана ПДВ діяльність.

При розподілі складається зведена податкова накладна, яка відображається у додатку Д1 декларації (див. нижче). Однак у кінці року здійснюється перерахунок з реєстрацією розрахунку коригування (РК) до кожної зведеної податкової накладної. При цьому заповнюються:

  • Додаток Д6, присвячений розрахунку (перерахунку) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях;
  • рядки 4.1, 4.2 і 4.3 основної частини декларації.

Таки чином, податкова декларація платників ПДВ, у яких зустрічається і оподатковувана, і неоподатковувана діяльність відрізняється від інших наявністю додатка Д6 у грудневій декларації.

Коли подавати податкову декларацію

Декларація з ПДВ складається бюджетними установами, як і іншими платниками податку, щомісяця. Строк для подачі декларації – це 20 календарних днів після закінчення звітного місяця. На сплату податку відводиться ще 10 календарних днів після закінчення строку подачі декларації.

Зміни у формі ПДВ-декларації

Розглянемо тепер зміни у формі ПДВ-декларації, що діють з 01 вересня 2023 року за Наказом № 256. Зміни такі:

  • повністю оновлений Додаток 4 – викладений у новій редакції. Нагадуємо, що це Заява про повернення суми бюджетного відшкодування (Д4). Оновлення даного додатку пов’язано з прийняттям змін до ПКУ Законом від 12.01.2023 р. № № 2888. Дані зміни передбачають можливість отримувати бюджетне відшкодування ПДВ не тільки на банківський рахунок, але й на платіжний рахунок, що відкритий у небанківського надавача платіжних послуг (п. 200.4 ПКУ). Також на такі рахунки небанківських установ відтепер дозволено повертати зайві грошові кошти з електронного ПДВ-рахунку платника податку (п. 2001.6 ПКУ);
  • є дрібні редакційні зміни в одному з рядків основної частини декларації та у Додатках 2, 5 та 7.

Розглянемо у чому полягають редакційні зміни.

В основній частині декларації оновили назву ряд. 20.2.1, додавши, що бюджетне відшкодування може бути зараховано не тільки на рахунок у банку, але й небанківському надавачу платіжних послуг:

новий порядок складання декларації з ПДВ

У Додатку 2 після Таблиці 1 додали примітку: «Графи 2-4 таблиці 1 заповнюються у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, починаючи зі звітного (податкового) періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний (податковий) період) (рядок 1), та закінчуючи найбільш давнім звітним (податковим) періодом.». Однак податківці і раніше вказували на хронологічний спосіб розшифровки ПДВ-мінуса, зокрема у листі ДПС від 14.04.2021 р. № 1524/ІПК/99-00-18-03-03-06.

У Додатку 5 після Таблиці 2 теж додали примітку, у звʼязку з чим дещо оновили зірочки-зноски «*» та посунули інші примітки: «** У графі 4 зазначається сума податку на додану вартість, несплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги. У разі, якщо така сума має від’ємне значення, графа 4 не заповнюється.» Про те, що сума ПДВ-пільг (втрат бюджету) не може вийти від’ємною, податківці вже зазначали у листі ДПС від 11.09.2020 р. № 3827/ІПК/99-00-05-06-02-06.

У Додатку 7, що є скаргою на порушення вчинене контрагентом, видалили текст, що до заяви додаються копії «товарних чеків або інших розрахункових» документів. Як наслідок, стало просто «копії документів». Це нічого не змінює.

Також у Додатку 7 уточнили примітку щодо використання серії та номера паспорта замість податкового номера фізособи. Там видалили інформацію, що відмітка про можливість використання паспорта здійснюється контролюючими органом і через релігійні переконання особи. Відтепер релігійні переконання не згадуються, а відмітка просто «внесена» без уточнення ким. Справа в тому, що з появою ID-карток таку відмітку в електронний паспорт вносить той орган, який його видає, а не податківці. По-суті, це теж нічого не змінює.

Для ознайомлення зі змінами викладаємо оновлену декларацію з ПДВ, у якій жовтим і червоним виділено зміни, які були до неї внесено Наказом № 256.

новий порядок складання податкової декларації з ПДВ

СКАЧАТИ

Призначення Додатка Д1 до ПДВ-декларації

Цей додаток заповнюється для розшифровки податкового зобов’язання по незареєстрованих податкових накладних і розрахунків коригування, а також розшифровки податкового кредиту по «вхідних» податкових накладних. Вони деталізують суму по ряд. 1.1, 1.2 і 1.3 (податкове зобов’язання) і ряд. 10.1, 10.2 і 10.3 (податковий кредит) основної частини декларації. Інформація по ним наводиться:

  • незареєстровані установою податкові накладні (податкове зобов’язання) – у Таблиці 1.1;
  • незареєстровані РК на дату подання декларації щодо коригування податкового зобов’язання – у Таблиці 1.2. Це ті РК, які підписані у звітному періоді і не занесені до ЄРПН на дату подачі декларації, і які призвели до зростання суми компенсації за поточний звітний місяць;
  • «вхідні» податкові накладні з податковим кредитом по придбаним установою товарам, роботам, послугам (податковий кредит) – у Таблиці 2.1.

ЗРАЗОК Заповнення Додатку 1 до декларації з ПДВ

додаток Д1 до податкової декларації з ПДВ

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Як скласти податкову декларацію з ПДВ

Як і будь-який інший звіт, декларація має три частини:

  • вступну;
  • основну;
  • кінцеву.

БЛАНК Декларації з ПДВ 2024

податкова декларація з ПДВ

СКАЧАТИ БЛАНК

Вступна частина декларації з ПДВ

Податкова декларація з ПДВ з додатками формується бюджетними установами щомісячно. Спочатку зазначаємо:

  • тип декларації;
  • період звіту (місяць і рік);
  • назву установи;
  • код ЄДРПОУ;
  • ІПН платника ПДВ;
  • податкову адресу, індекс;
  • телефон, факс, електронна адреса (це не обов’язкові реквізити);
  • назву контролюючого органу, до якого звітуємо з ПДВ.

Основна частина декларації з ПДВ

Усі показники, що містить податкова декларація на ПДВ, зазначаємо окремо за кожен місяць. Вартісні показники зазначаємо у:

  • цілих гривнях (без копійок) – у комірках декларації, додатках Д3, Д4, Д5, Д7, у рядках «Усього» додатків Д1, Д2 і Д6;
  • гривнях з копійками – у комірках додатків Д1, Д2 і Д6 (виняток – рядок «Усього», у якому значення наводиться за загальними правилами округлення, тобто у гривнях без копійок).

Основна частина складається із трьох розділів (окремих таблиць):

  • податкові зобов’язання;
  • податковий кредит;
  • розрахунки за звітний період.

Розглянемо кожен рядок цього розділу більш детально у таблиці нижче.

ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ «ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ» ДЕКЛАРАЦІЇ

Рядок

Додаток

Як заповнити

1.1, 1.2, 1.3

Д1

Зазначаємо операції діяльності установи, які оподатковуємо за ставковою 20%, 14% чи 7% (тобто постачання послуг, активів на митній території нашої країни, безоплатне постачання послуг і активів, подібні до них операції)

2

У комірці, що містить декларація ПДВ в бюджетних установах, зазначаємо вартість постачання за межі митної території, яке оподатковуємо за ставкою 0%

3

Заносимо вартість інших операцій, які оподатковуємо за ставкою 0%

4.1, 4.2, 4.3

Д1, Д6

Відображаємо податкові зобов’язання й коригування, здійснені згідно з п. 198.5 і п. 199.1 ПКУ

5

Д5

Зазначаємо операції, які не є об’єктом оподаткування або звільнені, і операції з постачання послуг за межі митної території

6

Д1

У комірці, що містить декларація ПДВ в бюджетних установах, записуємо обсяг отриманих від нерезидента послуг, місцем постачання яких є митна територія нашої країни

7

Вписуємо суми коригування, які не відображені у рядках 4.1, 4.2 і 4.3 (у разі повернення авансів, товарів, зміни їхньої ціни тощо)

8

Коригування через нецільове використання імпортованих товарів, які звільнені від оподаткування

9

Обчислюємо загальну суму податкових зобов’язань

У розділі «Податковий кредит» визначається загальна сума податкового кредиту, що зменшить податкове зобов’язання з ПДВ (див. таблицю нижче).

ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ «ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ» ДЕКЛАРАЦІЇ

Рядок

Додаток

Як заповнити

10.1, 10.2, 10.3

Д1

Зазначаємо вартість закупки на митній території нашої країни товарів, активів, послуг, у розрахункових документах на які зазначена сума ПДВ за ставкою 20%, 14% чи 7%

10.3

У комірці, що містить декларація ПДВ в бюджетних установах, записуємо вартість закупки, якщо у документах зазначено ПДВ за ставкою 0%

11.1, 11.2 11.3

Імпорт, у документах сума ПДВ за ставками 20%, 14% і 7%

12

Імпортні операції, за якими сплату ПДВ відстрочено за податковим векселем

13

Д1

Зазначаємо вартість отриманих від нерезидента послуг, місце поставки яких є митна територія нашої країни

14

Д1

У комірці, що містить декларація ПДВ в бюджетних установах, записуємо відомості про операції, за якими коригувався податковий кредит за розрахунками коригування до податкових накладних

15

Д6

Відображаємо вартість активів, які були придбані до 01.07.2015, але все ще використовуються у оподатковуваних операціях

16, 16.1, 16.2, 16.3

Податковий кредит з від’ємним значенням

17

Загальна сума податкового кредиту

У розділі «Розрахунки за звітний період» зазначаємо суму ПДВ (див. таблицю нижче).

ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ «РОЗРАХУНКИ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД»

Рядок

Додаток

Як заповнити

18

Вписуємо позитивне значення за результатом віднімання від загальної суми податкового зобов’язання (рядок 9) суми податкового кредиту (рядок 17). Це сума ПДВ, яку слід сплатити до держбюджету

19, 19.1, 20, 20.1,

У комірках, що містить декларація ПДВ в бюджетних установах, вписуємо результат означеної вище різниці, якщо він від’ємний. При цьому ніяких мінусів перед числами ставити не потрібно!

20.2

Д3, Д4

20.2.1, 20.2.2, 20.3

21

Д2

Кінцева частина

У кінцевій частині зазначаємо:

  • які документи, додатки Д1-Д7 подаємо разом із декларацією;
  • дату подачі;
  • відомості про головного бухгалтера (ІПН, прізвище, ініціали), який підписав декларацію;
  • дані про керівника (ІПН, прізвище, ініціали), який підписав декларацію;
  • з’явилися рядки для сількогосподарської ставки 14%.

Приклад заповнення ПДВ-декларації 2024

Заповнена декларація з ПДВ як зразок наведена у файлі нижче.

декларація з пдв зразок

СКАЧАТИ ПРИКЛАД



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді