Чи можна списати кредиторську заборгованість з непідконтрольних територій

Кредиторську заборгованість, строк позовної давності якої минув, установи мають списувати щокварталу за розділом IV «Бухгалтерський облік зобов’язань» Порядку бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ, затвердженого наказом Мініфіну від 02.04.2014 № 372 (далі — Порядок № 372).

Головні розпорядники коштів, центральні органи виконавчої влади списують цю заборгованість на підставі розпорядчого документа керівника установи (п. 4.3 розд. IV Порядку № 372).

Аби визначити заборгованість, керівник установи призначає комісію, яка проводить інвентаризацію розрахунків за 7 розділу III «Порядок інвентаризації активів та зобов’язань» Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879 (далі — Положення № 879).

Установи або їх структурні підрозділи (відокремлене майно), які перебувають на тимчасово окупованій території та/або на території проведення антитерористичної операції, зобов’язані:

  • провести інвентаризацію станом на 1 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку;
  • відобразити результати інвентаризації в бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду (п. 8 розд. I Положення № 879).

Тож установи, які перебувають на тимчасово окупованій території та/або на території проведення антитерористичної операції, матимуть змогу списати кредиторську заборгованість тільки у разі внесення змін у законодавчі та нормативно-правові акти.

Джерело: лист Казначейства від 29.12.2018 № 16-08-06/22111

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6845

Списання ліків у бюджетній установі

Прочитайте, що робити з лікарськими засобами після того, як спливе термін їх придатності та як правильно списати протерміновані ліки.
13147

Основні засоби 2024

Основні засоби це матеріальні активи, без яких жодна установа, держорган, ОМС функціонувати не зможе. Та не усі матеріальні активи є основними засобами. Розглянемо детальніше, що таке основні засоби установи та які вони бувають у 2024 році.
170859

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді