Звільнення для самозайнятих фізосіб - новий Закон

Звільнення для самозайнятих фізосіб - новий Закон

Пункт 69.3 ПК присвячено платника, які беруть безпосередню участь у воєнних діях. Скоріш за все, мова йде про платників, які є самозайнятими особами.

Нагадаємо самозайнятими особами є фізособи-підприємці або фізособи, які провадить незалежну професійну діяльність за умови, що вони не є працівниками в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (14.1.226 ПК).

Якщо такі платники, у зв'язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях, не дотримались термінів виконання податкових обов'язків, що зазначені у пункті 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПК, вони звільняються від відповідальності, передбаченої ПК за невиконання податкових обов'язків за умови, що вони виконають ці обов’язки протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, що унеможливили їх виконання ( п. 69.3 ПК).

Тобто, якщо ФОПи не можуть виконати податкові обов’язки протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, вони мають виконати такі обов’язки протягом одного місяця з дня закінчення дії (причин), що унеможливили їх виконання.

Таку ж норму містить і Закон № 2115, відповідно до якого особи, які не мають фізичної можливості протягом тримісячного строку подати будь яку звітність чи документи у зв'язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільняються від адміністративної та/або кримінальної відповідальності та подають звітність чи документи протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді