Чи можна не виплачувати зарплату під час воєнного стану

Що робити із заборгованістю із виплати зарплати? Що робити, коли в період воєнного стану немає можливості нарахувати і виплатити зарплату або можна нарахувати, але не можна виплатити?

Чи можна не виплачувати зарплату під час воєнного стану

Маєте зробити все можливе, щоб виплатити зарплату працівникам. Закон передбачає, що зарплату потрібно виплачувати не рідше ніж двічі на місяць. Але наразі в країні виникли форс-мажорні обставини.

Якщо виплачуєте працівникам заробітки через установи банків, то об’єктивних підстав не виплачувати зарплату набагато менше, ніж у разі її виплати через касу підприємства.

Щодо відповідальності за порушення строків виплати зарплати, то вирішальною умовою в цьому разі є наявність складу правопорушення з боку роботодавця.

Якщо роботодавець не мав об’єктивної можливості виплатити зарплату — це підстава звільнити його від відповідальності. Але звільнення від відповідальності не скасовує обов’язку роботодавця виплати працівникам зарплату в повному обсязі за першої можливості.

Якщо інспектор праці виявить це порушення під час перевірки, він винесе припис про усунення порушень. Якщо роботодавець не виконає припису інспектора праці, його притягнуть до відповідальності.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64136

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
100298

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
131293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді