З 15 березня оновили декларацію з податку на прибуток

З 15 березня оновили декларацію з податку на прибуток

Мінфін вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств. Зміни діють уже з 15.03.2022.

Вищевказаний наказ прийнято з метою приведення у відповідність форми декларації до змін, внесених Законом України № 1914-IX до Податкового кодексу України (ПК). Зокрема, внесено зміни до пункту 141.9 ПК, яким передбачені особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ЖУРНАЛУ "Головбух: БЮДЖЕТ"

Зокрема, декларацію доповнили рядком 06.2 для відображення мінімального податкового зобов’язання та окремим додатком МПЗ (мінімальне податкове зобов’язання). Новий додаток МПЗ складається:

  • з таблиці 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання»;
  • таблиці 2 «Розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

Серед інших змін у формі декларації також виділимо:

  • «Особливі відмітки Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» доповнили позицією щодо подання декларації платником податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
  • показники доповнили новим рядком, в якому відображають податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
  • таблицю «Наявність додатків 13» доповнили позицією МПЗ;
  • з’явився новий рядок 06.2 МПЗ.

Додаток РІ до декларації доповнили рядками щодо:

• збільшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду:

  1. на суму безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) пов’язаним особам, які були збитковими минулого року;
  2. на суму доходу від погашеної дебіторської заборгованості за продану електричну енергію за «зеленим» тарифом, на яку в попередніх звітних періодах зменшувався фінансовий результат до оподаткування;
  3. на суму витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, і витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду;

• зменшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду:

  1. на суму доходу від продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом у періоді, за яким виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду;
  2. на суму витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, і витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник отримав оплату в звітному періоді, та на які в попередніх звітних періодах збільшувався фінансовий результат.

Наказ Мінфіну від 10.02.2022 № 58

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
49764

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
13112

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
75390

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57099

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді