Залишки освітніх субвенцій спрямують на підтримку громад під час воєнного стану

Залишки освітніх субвенцій спрямують на підтримку громад під час воєнного стану

Майже 6 млрд грн залишків освітніх субвенцій держава вирішила спрямувати на підтримку громад під час воєнного стану. Для цього 26 березня уряд змінив порядок та умови надання освітньої субвенції і субвенції на підтримку осіб з особливими освітніми потребами. Таке рішення він ухвалив, щоб не допустити фінансових порушень і підтримати громади України в умовах воєнного стану.

Ще за мирних часів Мінфін проаналізував причин щорічного накопичення залишків освітньої субвенції. Адже важливо, щоб місцеві бюджети використовували державні кошти на розвиток освіти, покращення її доступності та якості, а не просто накопичували на своїх рахунках. Міністерство з’ясувало, що частина залишків, що утворилися на рахунках місцевих бюджетів на початку року, — це кошти, які уряд виділив їм наприкінці 2021 року на придбання шкільних автобусів, зокрема обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами, та створення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти.

Обсяг залишків, за винятком цільових, становить близько 80 % загального обсягу, або близько 4,6 млрд грн. За даними Держказначейства, у 2021 році громади використали 4,7 млрд грн залишків освітньої субвенції.

Джерело

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
4601

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
52464

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7603

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді