Зарплату вчителів за січень — березень 2022 року держава профінансувала в повному обсязі

Зарплату вчителів за січень — березень 2022 року держава профінансувала в повному обсязі

В умовах воєнного стану уряд забезпечує місцеві бюджети коштами для виплати зарплати вчителям у повному обсязі. Зокрема, на 2022 рік держбюджет передбачає 108 млрд грн на виплату зарплати вчителям закладів загальної середньої освіти. За даними Держказначейства, наразі ці видатки держава профінансувала на 100% від розпису на січень — березень 2022 року (24,8 млрд грн).

Водночас уряд рекомендував керівникам органів місцевого самоврядування самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу). Тож питання забезпечення нарахування та виплати зарплати педпрацівникам закладів загальної середньої освіти вирішують на місцях відповідні органи місцевого самоврядування.

Довідково. З метою забезпечення державних гарантій педагогічним працівникам в умовах воєнного стану ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-IX (далі — Закон № 2126).

Закон № 2126 встановлює, що працівникам закладів освіти, зокрема тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях були вимушені змінити місце проживання, залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання на час особливого періоду держава гарантує збереження середнього заробітку та інших виплат, які передбачає законодавство.

Джерело

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 остаточно буде встановлена у Законі «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП на наступний рік вже оголошено у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки, а згодом він буде відображений у проєкті Держбюджету-2025.
30

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5737

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
11000

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
44245

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді