Законопроект про моніторинг публічних закупівель можуть ухвалити вже цього тижня

Законопроект про моніторинг публічних закупівель (№ 4738-д) парламентарі мають розглянути вже цього тижня. Тож Мінекономрозвитку оприлюднив повідомлення про його підтримку із закликом до ВР України його ухвалити.

Прийняття цього законопроекту надасть Держаудитслужбі змогу проводити моніторинг державних закупівель як протягом проведення процедури закупівлі, так і на етапі укладення та виконання договору. При цьому сам процес закупівлі не буде зупинений. Рішення про моніторинг тієї чи іншої закупівлі ухвалюватимуть за наявності однієї або декількох із таких підстав:

  • дані автоматичної системи ризик індикаторів: червоні прапорці автоматично перетворюватимуться у формальну перевірку замовника;
  • надійшла інформація від органів держаної влади або місцевого самоврядування;
  • опубліковане повідомлення в ЗМІ про ознаки порушень: журналістські розслідування не тільки робитимуть корумпованого замовника «знаменитим», але й призведуть до реальних перевірок та штрафів;
  • фахівці Держаудитслужби самостійно виявили порушення.

Рішення про початок моніторингу публікуватимуть в системі ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття.

Строк проведення моніторингу не перевищуватиме 15 робочих днів. При цьому протягом моніторингу у замовників буде можливість надавати пояснення як на запит ДАСУ, так і з власної ініціативи.

Висновок моніторингу оприлюднюватимуть в системі протягом трьох робочих днів з дня його складання. Окрім того, замовники матимуть три робочих дні з моменту оприлюднення висновку, щоб одноразово звернутись до ДАСУ за додатковими роз’ясненнями.

Також у замовників буде п’ять робочих днів з дня оприлюднення висновку завантажити в систему інформацію про усунення порушення або аргументовану незгоду з результатами моніторингу.

Увесь цей діалог буде у відкритому доступі в системі ProZorro на картці тендеру.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4138

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35641

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
6080

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29808

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді