Як застосовувати законодавство про працю ОМС в умовах воєнного стану

Як застосовувати законодавство про працю ОМС в умовах воєнного стану

Міністерство розвитку громад та територій України у листі «Деякі питання кадрового забезпечення та трудових відносин в ОМС у період воєнного стану» від 12.04.2022 роз'яснило питання кадрового забезпечення та трудових відносин в ОМС у період воєнного стану.

У роз’ясненні йдеться, що правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в ОМС, загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в ОМС визначає Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III (далі — Закон № 2493).

Він поширюється також на технічних працівників та обслуговий персонал ОМС.

На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, які передбачає Закон № 2493.

На технічних працівників та обслуговий персонал ОМС законодавство України про працю поширюється в повному обсязі, а на посадових осіб місцевого самоврядування — з особливостями, передбаченими Законом № 2493.

Тож коли ОМС вирішують питання кадрового забезпечення та трудових відносин, мають керуватися Конституцією України та законами України, які регламентують такі правовідносини, враховуючи на період дії режиму воєнного стану відповідні положення Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Утім, якщо ці питання стосуються посадових осіб місцевого самоврядування і Закон № 2493 визначає особливості, як їх вирішити, потрібно застосовувати положення Закону № 2493. А якщо такі особливості Закон № 2493 не визначає — застосовувати відповідні положення Закону № 2136 та положення законодавства про працю, які йому не суперечать.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38390

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді