Як оформляти та надсилати кадрові документи в електронному вигляді

Як оформляти та надсилати кадрові документи в електронному вигляді

Що нового. НАДС роз’яснило, що кадрові документи можна скласти в довільній формі. Проте вони мають містити чітке, однозначне та зрозуміле волевиявлення заявника. Письмові заяви також можна подавати в електронній формі з накладенням кваліфікованих електронних підписів (КЕП).

Якщо і КЕП недоступний, заяву можна подати в письмовій формі без накладання КЕП будь-якими засобами телекомунікаційного зв’язку (електронна пошта, WhatsApp, Telegram тощо). У такому випадку заяву, яку особа написала на папері та підписала власноруч, слід сфотографувати та переслати фотокопію уповноваженій особі органу. Звісно, якщо є така можливість. В іншому випадку відповідну заяву надішліть у формі текстового повідомлення, що відповідає наведеним вище критеріям.

Як свідчить судова практика, коли роботодавець отримує відповідні заяви (повідомлення) працівників в електронній формі, це спонукає його перевірити справжнє волевиявлення працівника (постанова Чернівецького апеляційного суду від 04.03.2019 у справі № 725/4244/18).

НАДС нагадало, що ознайомлювати державних службовців із виданими щодо них наказами можна у два способи:

  • вручити документ особисто

або

Тобто скановану копію або фотокопію наказу доцільно надіслати на електронну пошту державного службовця чи направити в той месенджер, який йому доступний. Таке ознайомлення фіксують відповідним протоколом.

Джерело: НАДС

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді