Україна дерадянізує вітчизняне законодавство

Верховна Рада ухвалила Закон «Про дерадянізацію законодавства України» (реєстр. № 4284) (далі — Закон).

Україна дерадянізує вітчизняне законодавство

У пояснювальній записці до Закону про дерадянізацію зазначено:

«З огляду на неефективність дії та невідповідність сучасним реаліям деяких нормативно-правових актів (або їх положень) органів державної влади і управління Союзу РСР та Української РСР... а також, зважаючи на пункт 1 розділу XV Конституції України, згідно з яким закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності цією Конституцією, є чинними у частині, що не суперечить Конституції України, ухвалений акт має на меті скасування дії нормативно-правових актів, указаних у Додатках №№1,2 до Закону, застосування яких є неможливим, непотрібним та має дезорієнтуючий вплив».

На виконання Закону про дередянізацію міністерства та інші центральні органи виконавчої влади зобов’язані розробити і затвердити відповідні нормативно-правові акти. Зокрема, Кабмін має внести на розгляд ВР проєкти:

  • Житлового кодексу України;
  • Трудового кодексу;
  • Адміністративного деліктного кодексу.

Закон про дередянізацію передбачає:

1) скасувати дію нормативно-правових актів радянського періоду;

2) визнати такими, що не застосовуються на території України акти органів держвлади і управління СРСР, УРСР, за додатками № 1, № 2 до Закону про дередянізацію, окрім положень, що не суперечать Конституції України та Закону України «Про правонаступництво» від 12.09.1991 № 1543-XII та стосуються:

  • суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого державного кордону України, що його визначаютьє Конституція та закони України, а також міжнародні договори України, згоду на обов’язковість яких надала ВР;
  • адміністративно-територіального устрою України;
  • опису, нагородження, вручення, правил носіння та передачі орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР.

За інформацією ВРУ

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник наших друкованних видань
— усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
341497

Електронна декларація – хто подає

Подання декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій консультації.
90402

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування з початком кожного нового року поновлюється, є ще повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66127

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3492

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді