Мінфін пояснив про видатки з місцевих бюджетів на відшкодування різниці між цінами та тарифами

Стаття 91 БК визначає перелік видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів. Окремого напряму проведення видатків органами місцевого самоврядування на відшкодування різниці в тарифах стаття 91 БК не передбачає. Однак пункт 21 частини першої статті 91 БК вказує, що в місцевих бюджетах можуть передбачатися кошти на інші програми, пов'язані з виконанням власних повноважень, затверджені відповідною місцевою радою згідно із законом.

Мінфін пояснив про видатки з місцевих бюджетів на відшкодування різниці між цінами та тарифами

Працюємо та підтримуємо економіку разом! Для вас передплата на пів року лише за 50%

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають повноваження встановлювати в порядку і межах, визначених законодавством, тарифи на теплову енергію (у тому числі її виробництво, транспортування та постачання), тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, на інші комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги, які встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), побутові, транспортні та інші послуги (ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

Наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2017 №793 затверджено Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету (далі — ТПКВК МБ), яка використовується для відображення видатків місцевих бюджетів на виконання бюджетних програм головного розпорядника коштів, що будуть ним виконуватися у бюджетному періоді відповідно до наданих йому повноважень.

Зокрема, для відображення видатків на відшкодування різниці між встановленим розміром цін/тарифів на житлово-комунальні послуги та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг у ТПКВК МБ передбачено код 6071 «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги, що затверджувалися або погоджувалися рішенням місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання)».

Лист Мінфіну від 29.04.2022 N 47030-09/259-ЗПІ/212


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Коди бюджетної класифікації доходів

Коди бюджетної класифікації доходів (КБД) важливо знати всім суб’єктам господарювання, включаючи й бюджетні установи, адже всі сплачують податки, збори, інші обов’язкові платежі до державного чи місцевого бюджетів.
41776

Програмна класифікація видатків: обираємо назву бюджетної програми

У бюджетному процесі застосовують програмно-цільовий метод. Суть його полягає в управлінні коштами місцевого бюджету для досягнення конкретних результатів, цілей, вирішення проблем місцевої громади. При цьому оцінюють ефективність використання коштів місцевого бюджету на кожній стадії бюджетного процесу. Основним елементом цього методу є бюджетна програма.
545

Небюджетний рахунок — рятівне коло для оплати видатків у воєнний час

Кабмін Постановою № 765 вніс зміни до Порядку № 590 — дозволив підприємствам, які постачають бюджетним установам товари, виконують роботи і надають послуги, відкривати небюджетні рахунки на їх ім’я в Казначействі. Бухгалтерську спільноту непокоїть запитання: чи зможуть тепер бюджетні установи своєчасно розраховуватися з постачальниками за товари, виконані роботи і надані послуги, якщо підприємства відкриють у Казначействі небюджетні рахунки?
13151

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
14859

Тимчасова класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів (з перехідною таблицею до функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету)

Тимчасова класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів (з перехідною таблицею до функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету) затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11.
6924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді