Спрощують надання та зміну цільового призначення землі під час воєнного стану

Спрощують надання та зміну цільового призначення землі під час воєнного стану

Працюємо та підтримуємо економіку разом!

Парламент прийняв у другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану (законопроєкт № 7289).

Документ передбачає спрощену процедуру надання та зміни цільового призначення земельних ділянок:

  • для розміщення підприємств, що евакуюються із зони бойових дій;
  • розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб;
  • ведення сільського господарства;
  • сталого функціонування газотранспортної та газорозподільної систем, водопостачання та водовідведення, виробництва тепла, електронних комунікацій тощо.

Зокрема, закон встановлює гранично оперативне надання земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщені із зони бойових дій, без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди.

Також підприємства, яким надаватимуть ділянки, визначатимуть своїм спільним рішенням дві обласні військові адміністрації — з території якої переміщують виробничі потужності та на територію якої переміщують.

Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок, надання їх в оренду для будівництва річкових портів (терміналів), залізничних логістичних центрів відбуватиметься без розроблення документації із землеустрою та затвердженої містобудівної документації, на підставі мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування й архітектури сільської, селищної, міської ради.

Згідно з законом, ділянки комунальної власності для розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб надаватимуть у постійне користування за рішенням виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Заборонено використовувати для таких цілей природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду й іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення.

Мінагрополітики отримує право призупиняти та відновлювати роботу Державного земельного кадастру з міркувань безпеки, а також встановлювати обмеження повноважень державних кадастрових реєстраторів.

Цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

За інформацією ВРУ


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1218

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38782

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12042

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді