Депутати планують змінити тривалість навчального року та процедуру ліквідації шкіл

Відповідні зміни передбачає проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» (№ 7325). Законопроєкт унесли голова профільного комітету Верховної Ради Сергій Бабак і група народних депутатів.

Депутати планують змінити тривалість навчального року та процедуру ліквідації шкіл

4 опори для психологічного захисту: подбайте про себе ❤️️

Автори законопроєкту пропонують подовжити строк повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та призупинити на час воєнного стану дію окремих норм Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX (далі — Закон № 463).

З-поміж іншого, йдеться про «заморожування» норм щодо тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти (не менше ніж 175 навчальних днів) та наповнюваності класів, класів-комплектів державних, комунальних закладів загальної середньої освіти.

Переглянуть і процедуру ліквідації чи реорганізації шкіл. Закон № 463 передбачає, що реорганізацію, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості можливі лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника. Його мають оприлюднювати не менш як за рік до ухвалення відповідного рішення.

«Станом на 25 квітня в Україні 1499 закладів освіти зазнали пошкоджень унаслідок обстрілів та бомбардувань, з них 102 повністю знищені. Дотримання законодавчої процедури реорганізації та ліквідації окремих закладів загальної середньої освіти за фактом їх фактичного знищення може призвести до необхідності фінансування неіснуючих закладів освіти», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори майбутнього закону пропонують надати засновникові школи або уповноваженому ним органу право без проведення конкурсу подовжити строк дії трудового договору (контракту) з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти до припинення або скасування в Україні чи на відповідній території воєнного стану, але не більш як на шість місяців із дня його припинення чи скасування.

У пояснювальній записці зазначено, що реалізація положень законопроєкту «дозволить забезпечити безперервне функціонування системи загальної середньої освіти, а також зовнішнього забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану».


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
341609

Електронна декларація – хто подає

Подання декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій консультації.
90420

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування з початком кожного нового року поновлюється, є ще повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66151

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3503

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13870

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді