Держпраці пояснила, чи можна відправити у простій працівника, який перебуває на лікарняному

В умовах воєнного стану через небезпеку для життя і здоров’я працівників роботодавці оформлюють простій, надають відпустку без збереження зарплати або тимчасово призупиняють із працівниками трудовий договір.

Держпраці пояснила, чи можна відправити у простій працівника, який перебуває на лікарняному

⚡️ «Озброєння» Порядку № 100: як розрахувати середню з 29 квітня

Час простою не з вини працівника, в т. ч. на період карантину, оплачують із розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду, окладу (ст. 113 Кодексу законів про працю України).

Якщо на дату оголошення простою працівникові вже оформлений листок непрацездатності, немає правових підстав для оформлення йому в період тимчасової непрацездатності простою та коригування відповідної звітності й оплати.

У такому разі простій оформлюють із першого дня після того, як закінчиться тимчасова непрацездатність.

Треба також зважати, що допомогу з тимчасової непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати в разі настання в неї страхового випадку.

Тож для оплати лікарняного важливий фактор — нарахування зарплати працівникові на дату, коли настав страховий випадок (дату початку листка тимчасової непрацездатності).

За матеріалами Держпраці


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64017

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
98379

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
130663

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17095

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді