Президент підписав законодавчі зміни щодо колективних договорів

Президент підписав раніше ухвалений Верховною Радою Закон України щодо посилення захисту прав працівників (законопроєкт від 17.03.2021 № 5266).

Президент підписав законодавчі зміни щодо колективних договорів

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Він містить новації до законодавства про колективні договори:

1) у сфері колективно-договірного регулювання:

  • укладати колективний договір має право фізична особа, яка використовує найману працю (на сьогодні — лише юридичні особи);
  • роботодавець зобов’язаний ознайомлювати працівників із текстом колективного договору;
  • галузева угода поширюється на всіх роботодавців відповідної галузі;

2) щодо недопущення дискримінації у сфері трудових правовідносин:

  • не вважатимуть дискримінацією у сфері праці та необґрунтованою відмову у прийнятті на роботу;
  • врегулювали окремі питання щодо недопущення дискримінації в оголошеннях про працевлаштування;

3) щодо масових звільнень — уточнили положення законодавства стосовно визначення ознак того, що є масовим вивільненням працівників з ініціативи роботодавця і як роботодавець повідомляє про масове вивільнення; порядку проведення роботодавцем консультацій із профспілковими представниками перед масовими звільненнями працівників.

Закон сприятиме приведенню вітчизняного законодавства у відповідність до законодавства ЄС, практики Міжнародної організації праці та справлятиме позитивний вплив на ринкове середовище.


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52976

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді