Хто з чоловіків призовного віку може перетинати кордон і на який строк

Уряд уточнив категорії чоловіків призовного віку, яким дозволено виїжджати за кордон під час воєнного стану, і строк, протягом якого такі чоловіки можуть перебувати за межами України. Відповідне рішення діє з 26.05.2022.

Хто з чоловіків призовного віку може перетинати кордон і на який строк

✍ ЯК ОБЛІКОВУВАТИ РОБОТУ ПІД ОКУПАЦІЄЮ

Виїзд за кордон дозволили:

1. Водіям, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, утворених згідно із законами України, а також населення України.

Головні умови — відповідне рішення про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України, наявність інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд ухвалює Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів і кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення. Таке рішення надає у листах будь-який із таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів; військових, правоохоронних органів; військових адміністрацій; медзакладів; відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги. Строк виїзду за межі України — не більше ніж шість місяців.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів із дня, коли перетнули державний кордон. У разі перевищення строків та/або зміни мети виїзду за кордон Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом 7 робочих днів із моменту встановлення фактів таких порушень.

2. Водіям транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Головні умови — виконання правил перетину державного кордону України та наявність інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека. Інформацію про водіїв вносять до цієї інформаційної системи на підставі заявки ліцензіата.

Державний кордон перетинають лише на транспортному засобі, що є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кг і більше.

Укртрансбезпека перевіряє інформацію про транспортний засіб на основі даних, що містить Єдиний державний реєстр транспортних засобів, і вносить відповідні дані до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 45 календарних днів із дня, коли перетнули державний кордон. У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на три місяці.

3. Працівникам підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та виконання правил перетину державного кордону України.

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, ухвалюють щодо:

  • працівників АТ «Українська залізниця» та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, — Мінінфраструктури;
  • працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, — обласні, Київська міська військові адміністрації за місцезнаходженням таких підприємств.

Рішення про виїзд за межі України приймають на строк не більше шести місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту, які містять відповідні обґрунтування та підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом під час воєнного стану.

4. Спортсменам, включеним до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту і видів спорту осіб з інвалідністю; тренерам зі складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; спортивним суддям та іншим фахівцям, які забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

Головні умови — виконання правил перетину державного кордону України та наявність підтвердних документів про участь в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що їх проводять за кордоном.

Підтвердними документами є рішення Мінмолодьспорту про включення до складу учасників спортивного заходу.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів із дня, коли перетнули державний кордон, але не менше, ніж строк проведення заходу, визначений у Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Строк перебування за кордоном можуть подовжити, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеній Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, що починається протягом 10 робочих днів із дня завершення попереднього спортивного заходу.

Постанова КМУ від 20.05.2022 № 615


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
103346

Акт списання основних засобів – бланк та зразок

Якщо основний засіб вибуває з установи через його ліквідацію або часткову ліквідацію, таке вибуття оформляють актом. Акт списання буває чотирьох видів. Наразі поговоримо про акт списання основних засобів.
112040

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді