Що робити, якщо роботодавець хоче поновити дію трудового договору після призупинення, а працівник — ні

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Що робити, якщо роботодавець хоче поновити дію трудового договору після призупинення, а працівник — ні

⚡️ «Озброєння» Порядку № 100: як розрахувати середню з 29 квітня

Дію трудового договору можна призупинити у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює (!) надання та виконання роботи.

Ініціювати призупинення дії трудового договору можуть як роботодавець, так і працівник (див. коментар Мінекономіки до Закону № 2136).

Якщо призупинення ініціював роботодавець, коли поновлюється можливість забезпечити працівника роботою, він видає наказ про поновлення дії трудового договору, про що попереджає працівника. Строк попередження законодавство не передбачає, але ліпше повідомити завчасно.

Умови та порядок повернення до роботи також можна прописати в наказі про припинення дії трудового договору, із яким слід ознайомити працівника.

Якщо працівник через військову агресію не має можливості виконувати свою роботу, він вже за своєю ініціативою має написати заяву про призупинення дії трудового договору (бажано зазначити строк).

Про що ще йдеться в коментарі Мінекономіки

Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна (!) неможливість для працівника виконувати відповідну роботу. Наприклад, знищене житло, через що працівник змушений був змінити місце проживання.

Якщо таких умов неможливості виконувати роботу немає і працівник не може вийти на роботу з інших причин, він може скористатися правом на відпустку, в т. ч. без збереження заробітної плати. На період дії воєнного стану така відпустка не обмежується певним строком.

Варто також пам’ятати! У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові у наданні будь-якого виду відпусток (окрім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такого працівника залучили до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ст. 12 Закону № 2136).

На час відсутності основного працівника роботодавець може прийняти на роботу іншого працівника за строковим трудовим договором.

Увага! Якщо у працівника немає підстав для призупинення дії трудового договору або на відпустку, відсутність його на робочому місці фіксують як «прогул», а коли роботодавець не може зв’язатися із працівником — «відсутність з нез’ясованих причин».

За роз’ясненням Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13839

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді