Як провести остаточний розрахунок у період призупинення трудового договору

Мінекономіки та Держпраці нагадали, що в день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним остаточний розрахунок у встановлені строки, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, яку зберігає працівник (ст. 47 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Як провести остаточний розрахунок у період призупинення трудового договору

⚡️ Призупинення трудових відносин на час війни: як оформити

В умовах військового стану встановили особливості звільнення працівників, утім, змін щодо розрахунку з працівниками під час звільнення не передбачили. На це звертає увагу Мінекономіки (лист від 17.05.2022 № 4706-06/25215-07).

Дію трудового договору із працівником роботодавець може призупинити у зв’язку із військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи. Однак у разі звільнення працівника обов’язок надавати і виконувати роботу припиняється.

Тому чиновники міністерства зазначають, що коли працівника звільняють, усі суми, що належать йому від роботодавця, той має виплатити працівникові своїм коштом з урахуванням вимог, встановлених у статті 116 КЗпП.

Держпраці доходить висновку, що коли працівника звільняють у період призупинення дії трудового договору, роботодавець має виплатити йому всі належні кошти до дня призупинення дії трудового договору (лист від 09.05.2022 № 1922/4/4.1-ЗВ-22а).


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 3-х місяців безплатного доступу до електронних журналів «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Залишаймося разом. Будьмо на зв’язку щодня.

На FB сторінках та телеграм-каналах даємо акційні пости/повідомлення раз на тиждень протягом травня.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13841

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді