Держпраці пояснила, як оплачувати працю працівникам бюджетних установ

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч під час семінару розповіла представникам відділів бухгалтерського обліку про оплату праці в бюджетних установах. Вона наголосила, що незмінними залишаються гарантії держави в дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. В основі розрахунку оплати праці бюджетної установи є тарифна система, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики.

Держпраці пояснила, як оплачувати працю працівникам бюджетних установ

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Система оплати праці включає два напрями:

1) організація праці;

2) нарахування зарплати.

Перший пов’язаний з обліком відпрацьованого часу, другий — з кількістю виконаної роботи.

Розмір посадового окладу в бюджетній установі залежить:

  • від посади;
  • розміру тарифного розряду, який встановили для кожної посади;
  • суми прожиткового мінімуму станом на 1 січня відповідного року.

Суму посадового окладу обчислюють за Єдиною тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (далі ЄТС).

У бюджетних установах зарплата окремих категорій робітників може складатися лише з посадового окладу. І якщо зарплата не дотягує до мінімальної, то нараховують доплату до мінімальної зарплати. Але доплата спричиняє «зрівнялівку» посадових окладів у бюджетних установах. Однак першопричиною є відставання першого тарифного розряду від мінзарплати.

Розміри тарифних розрядів містять додатки до Постанови № 1298 за посадами (професіями) працівників:

  • керівні, наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, професіонали, фахівці, інші працівники бюджетних установ (додаток 2 до Постанови № 1298);
  • професіонали, фахівці, керівники інших структурних підрозділів і технічні службовці, посади яких є загальними для усіх бюджетних установ (додаток 3 до Постанови № 1298);
  • робітники, посади яких є загальними для усіх бюджетних установ (додаток 4 до Постанови № 1298).

Управління Держпраці у Кіровоградській області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64019

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
98392

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
130667

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17095

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді