Чоловікам заборонять законом виїздити за кордон під час війни

У Раді з’явився законопроєкт, який передбачає зміни до порядку виїзду з України чоловіків під час дії воєнного стану.

Чоловікам заборонять законом виїздити за кордон під час війни

Як покарають за нецільове використання гуманітарної допомоги

22 червня ВРУ зареєструвала законопроєкт № 7484 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Зокрема, до Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» планують додати нову статтю 3-1, яка заборонятиме чоловікам віком від 18 до 60 років виїжджати за межі України під час дії воєнного стану.

Під час війни виїжджати за межі України можуть особи, які підпадають під норми абзаців 3—13 частини першої та абзацу другого частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

  • визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я строком до шести місяців (з наступним проходженням ВЛК);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, які виховують дитину, яка має тяжкі хвороби;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною/чоловіком, дитиною, а також батьками своїми чи дружини/чоловіка, які за висновком медкомісії потребують постійного догляду;
  • які мають дружину/чоловіка із числа осіб з інвалідністю або одного зі своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • опікуни особи з інвалідністю, яку суд визнав недієздатною;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I, ІІ групи або за особою, яка за висновком медкомісії потребує постійного догляду, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка/дружину, який/яка проходить військову службу;
  • здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Крім цих осіб, право виїзду можуть надати особам, яких визначить Кабмін.

Якщо проєкт Закону № 7484 ухвалять, він набере чинності з дня, що настає за днем його опублікування.

За інформацією ВРУ


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інвентаризації – зразок від експерта

Наказ про проведення інвентаризації – документ, що встановлює порядок проведення установою щорічної інвентаризації напередодні складання нею річної звітності. Скачайте наш зразок наказу про проведення інвентаризації у році.
135601

Первісна вартість основних засобів: зразок картки обліку та рахунки

Первісна вартість основних засобів: ➤ що таке первісна вартість ОЗ ➤ як її визначити ➤ з чого складається ➤ зміна первісної вартості основних засобів ➤ ГОТОВІ ЗРАЗКИ проведень для обліку незавершених капінвестицій картки аналітичного обліку капінвестицій.
59349

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді