Банки перевірятимуть сплату ЄСВ за оновленим порядком

ДПС оновить порядок, за яким банки приймають платіжні інструкції на виплату зарплати.

Банки перевірятимуть сплату ЄСВ за оновленим порядком

Доплати, надбавки, премії під час війни: більше прав, менше гарантій

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати (далі — Порядок).

Порядок відповідатиме Закону про ЄСВ і усуне невідповідність вимоги Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 № 453 щодо сплати ЄСВ у розмірі не менше ніж 1/3 суми коштів для виплати зарплати, що суперечить встановленому розміру ЄСВ. Банки прийматимуть платіжні інструкції на виплату зарплати за умови, що підприємство сплатило ЄСВ у розмірі 1/5 суми коштів для виплати зарплати, що зазначили у платіжці.

Якщо в платіжних інструкціях, документах на переказ готівки або повідомленнях про спрямування коштів з єдиного рахунку сума ЄСВ менша, ніж добуток суми коштів для виплати зарплати та розміру ЄСВ, надавачі приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжні інструкції на видачу коштів для виплати зарплати разом з електронною або оригіналом довідки-розрахунку, яку погодила ДПС.

Проєкт наказу також передбачає, що платники ЄСВ зможуть отримувати довідку-розрахунок на видачу коштів для виплати зарплати як у паперовій, так і електронній формі.

Крім того, Порядок оперуватиме новими термінами, що їх запровадив Закон про платіжні послуги, зокрема «платіжна інструкція», «надавач платіжних послуг».

За інформацією ДПС


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28040

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8230

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5611

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
56679

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді