Коли працівник може взяти відпустку без збереження заробітної плати

Роботодавці можуть надавати працівникам два види відпусток без збереження заробітної плати:

  • ті, що надають на підставі суб’єктивного права, тобто в обов’язковому порядку;
  • ті, що надають за погодженням сторін трудових відносин — роботодавця і працівника (Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон № 504)

Відпустка без збереження заробітної плати 2019 за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку, зокрема:

  • матері або батьку, який виховує дітей без матері, що має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда — тривалістю до 14 к. дн. щорічно;
  • чоловікові, дружина якого перебуває у післяпологовій відпустці — тривалістю до 14 календарних днів;
  • матері або батькові дитини, бабі, діду чи іншим родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особі, яка усиновила чи взяла дитину під опіку, у разі якщо дитина потребує домашнього догляду — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;
  • ветеранам війни — тривалістю до 14 к. дн. щорічно;
  • особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною — тривалістю до 21 к. дн. Щорічно (ст.25 Закону № 504).

Підстава для надання відпустки — заява на відпустку без збереження заробітної плати зразок.

Відпустку без збереження заробітної плати працівник може використовувати не всю і відразу, а частинами. Це правило не стосується працівників, які беруть відпуску на підставі медичного висновку, для складання вступних іспитів тощо.

Відпустка без збереження заробітної плати, яку певні категорії працівників отримують щорічно, не може бути перенесена на наступний рік.

Роботодавець може надавати відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін —за сімейними обставинами та з інших причин. Таку відпустку роботодавець надає на строк, обумовлений угодою між працівником і власником/уповноваженим органом, але не більше 15 к. дн. на рік. Цю відпустку працівник в межах загальної тривалості може брати кілька разів протягом року (ст. 26 Закону № 504).

Аби одержати відпустку без збереження заробітної плати, працівник у заяві на ім’я роботодавця про надання такої відпустки має зазначити сімейні обставини чи інші причини, які спричинили у ній потребу. Рішення надавати чи не надавати працівникові відпустку з тієї чи іншої причини приймає виключно роботодавець.

За інформацією Управління Держпраці у Івано-Франківській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74909

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді