Шестиденний робочий тиждень роботодавець відтепер встановлює самостійно

Мінекономіки прокоментувало зміни про збільшення тривалості робочого часу в період війни та встановлення шестиденного робочого тижня, що вніс Закон № 2352.

Шестиденний робочий тиждень роботодавець відтепер встановлює самостійно

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

19.07.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352, який, зокрема, вніс зміни до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136 (далі — Закон № 2136).

Мінекономіки роз’яснило нові норми.

Частини 1, 3, 6 статті 6 Закону № 2136 виклали в новій редакції:

Нова редакція

Коментар Мінекономіки

1. Нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо)

Збільшення тривалості робочого часу в період воєнного стану до 60 годин на тиждень є правом роботодавця і не передбачає встановлення такої тривалості для всіх в обов’язковому порядку.

Таке рішення може бути прийнято винятково щодо організації праці працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури

3. П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем

Щоб установити п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень у період воєнного стану, більше не потрібні:

  • рішення військової адміністрації;
  • згода первинної профспілкової організації;
  • погодження місцевої ради

6. У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин третьої — п’ятої статті 67, статей 71, 73, 78-1 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки»

У зв’язку з тим, що в період дії воєнного стану положення про святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) не застосовують, обчислення тривалості щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, слід проводити з урахуванням таких святкових і неробочих днів.

З переліку статей, норми яких не застосовують у період дії воєнного стану, вилучили статтю 72 КЗпП, що регламентує компенсацію за роботу у вихідний день. Тож роботу у вихідні дні необхідно компенсувати, як і у мирний час, за згодою сторін:

  • надати інший день відпочинку;
  • або у грошовій формі у подвійному розмірі відповідно до статті 107 КЗпП

Крім того, статтю 6 Закону № 2136 доповнили частиною 7:

7. У разі встановлення нормальної тривалості робочого часу відповідно до частин першої та другої цієї статті понад норму, встановлену відповідно до законодавства, оплата праці здійснюється у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці.

Мінекономіки зауважило, що частина 1 статті 6 Закону № 2136 передбачає право роботодавця у період воєнного стану збільшити тривалість робочого часу із 40 до 60 годин на тиждень для деяких категорій працівників. Якщо роботодавець вирішить збільшити тривалість робочого часу, то має оплачувати роботу працівників пропорційно до збільшеної норми праці щодо тієї нормальної тривалості робочого часу, яка була або могла бути встановлена такому працівникові відповідно до норм трудового законодавства, якби не було воєнного стану.

За інформацією Мінекономіки


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52976

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді